söndag 14 mars 2010

Barolo Rocche Marcenasco 1998 (Renato Ratti)


Vi letar oss ner till Rocche dell´Annunziata i La Morra, 2,5 ha klassisk nebbiolomark på den där gulaktiga sandleran som känns likadan mellan fingrarna som druvjuicens tanniner känns på tandköttet.
Odlingen är 50 år gammal och är planterad med Lampia på obestämda stockar i sydöst- till nordvästlig cavalcapoggio, 1998 skördade man 12-13 oktober.
Första året spenderades i nya franska barriquer följt av ett års elevage i 2500-liters slavonska ekfat, därefter hamnar det i ståltankar. Man filtrerar inte och efter buteljering får det ligga ett år till på flaska. Det här året producerades 8400 buteljer.

Rubinrött med klart brunt skimmer. En väldigt direkt doftbukett som består av varm asfalt, tjärpastill, bigarråer och torkade blommor. Andra rummet intas av mineral, krita och slipdamm av Plastic Padding. På tredje plats kommer den mörka chokladen och marsipanen - allt finns där och i strålande vigör.
Munnen fylls av den djupa och mörkröda frukten, en tillbörligt avrundad tanninstruktur, som skickar ut en riktigt lustfylld kittling av tandkött såväl som gomsegel, spelar andrafiolen. En snygg och torr finish sätter fart på salivproduktionen och eftersmaken lever kvar länge i form av kryddighet och lakrits.

Ett praktfullt och verkligt stort vin i en årgång som det råder delade meningar om, Rocche dell´Annunziatas druvmaterial verkar i alla fall vara av högsta kvalitet även detta året och kan ligga länge än även om det känns som att det är nära sin peak.

(19p/20)

5 kommentarer:

andersuw sa...

Patrik,

Jag förstår vad du tänker på när du säger att det råder delade meningar om årgång 1998. Men om jag dömer utifrån egna erfarenheter finns ingen tvekan: Detta är ett väldigt bra år för B&B-viner som i motsats till en del andra, som i högre grad lyfts till skyarna, sällan eller aldrig gör en besviken. Så inte förvånar det mig att även Rattis Rocche 1998 förmår leverera.

Var hittade ni förresten den här flaskan? Har den fått åldras i er egen källare eller hamnat där först under senare år?

Italienska viner sa...

Anders - Lundens Vinkopagni hade en "kaelderrensning" där de sålde 98:orna för 200DKK. Vi tog så klart de fyra han hade. Vi har sedan tidigare vanliga Marcenasco 98:or som vi ska prova snart.

/Patrik

andersuw sa...

Ja det ante mig nästan att detta var ännu ett Danmarksfynd. Alltid trevligt med sådana källarrensningar. Vi kom på motsvarande sätt nyligen över ett knippe 1998:or från Boglietti (Brunate och Casa Nere) och Fratelli Revello (Giachini) för drygt 30 euro flaskan i Tyskland.

Italienska viner sa...

Oj, bara slå en signal när det är dags för Giachini 98:an ;-)
Ettore Germanos Prapo 1998 lockade också för 250DKK men vi hoppade över den.

/Patrik

andersuw sa...

Ja, lite synd bara att det är så långt mellan Mälardalens och Skånelandens slättbygder. Det förefaller ju finnas utrymme för en eller annan gemensam provning annars. Men vi lovar sända dig en extra tanke när vi öppnar en flaska Revello härnäst. ;-)