söndag 28 mars 2010

Scudetto Barbera d´Alba 2004 (Giuseppe Mascarello) & Langhe Nebbiolo 2006 (Paolo Conterno)Det vankas lammrostbiff med smör- och faringlaserad savoykål samt rotfruktsgratäng och när jag stegar in i köket med en barbera d´Alba så uppstår en smärre äktenskaplig kris då hustrun proklamerar att det enda rätta till en dylik matkomposition torde vara en enklare Langhe Nebbiolo från en stabil och småskalig producent. Vilket gyllene tillfälle att komplettera serien "Italienska matackompanjatörer runt hundringen" efter torsdagens trevliga närkamp med Musella nollsexan.


Scudetto Barbera d´Alba 2004 är född och uppvuxen i Perno, Monforte d´Alba. Scudetto är en 1,88 ha stor odling som varit i Mascarellos ägo sedan tidiga nittiotalet. Barberastockarna är 60-70 år gamla och uttaget är lågt, 15-20 dagars open cap-jäsning och sedan 18 månader på fransk ek. Man låter Scudetton ligga ett par år extra på flaska innan den når marknaden.

Utseendet är mörkrött, lätt slöjigt med medelhög intensitet. Rejält med mogna, mörka bär når näsan och följs av en och annan petroleumpust, rik komplexitet med väl integrerade fat och en alltigenom mogen känsla. Svarta körsbär och jordgubbar växer fram efter hand och slår sig i lag med fuktig tobak och lakrits.
Praktfull syra som lägger sig långt framme i munnen och skickar in en lätt parfymerad ridå mot svalget. En liten, nästan försumbar, tanninstickighet kan detekteras på tandköttet. Ovanligt lång och imponerande eftersmak. (17p/20)


Langhe Nebbiolo 2006 är Paolo Conternos vardagsnebbiolo som, i likhet med all annan PC-nebbiolo, hämtas från Ginestra, Monforte d´Alba. Barolon, Barolo Ginestran och Bric Ginestran tilldelas det högklassiga druvmaterialet medan vår vän Langhe Nebbiolon får det som blir över. En veckas maceration och ett år på 3500-liters franska ekfat.

Klar, transparent och rubinröd. Man möts direkt av hela bärpaketet - jordgubbar, hallon och nypon. Ren och frisk med tydliga, nästan uppenbara, nebbiolo-markörer i form av violer och lätt tjärpastill. Ärlig och druvren karaktär som inte spelar svårfångad.
Behaglig struktur med lätta tanniner och markerad syra som sitter mitt i prick. Inte på något sätt elegant utan ungdomligt rättfram och okonstlad, en vintyp som man bara kan älska. (16,5p/20)

Mascarello barberan kunde köpas via supervin.dk till det facila priset av 140DKK/flaska men jag ser att de är slut där. Vi köpte våra på SuperBest Rotundan i Hellerup när de hade kampanj för några veckor sedan, 6 flaskor kostade då 660DKK.

Paolo Conterno handlar man bäst genom boller-weine.de, Langhe Nebbiolon klockar in på 12€ vilket är löjligt bra, dessutom kostar frakten 10€ för 12 flaskor... Man har bytt årgång till 2007 men årgångar är inte något jag oroar mig för när det gäller Paolo Conterno, maken till solid producent finns ej.

Vilket vin funkade bäst till maten då? Jo, hustrun hade tur den här gången...


3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Trevliga viner! Och tack för tips om Boller-Weine.

Ni har väl fått Merollis SCOOP-mejl om Giuseppe Mascarellos 2007 LN? 185 DKK låter ju inte direkt billigt men det är tydligen precis vad det är, om man gör en europeisk jämförelse. Förmodligen ett kanonvin... som bör kollas upp!

Italienska viner sa...

Boller-weine var ett tips från andersuw ursprungligen, mycket bra sortiment och bra priser.

Jo, vi blir också mailbombade, man borde absolut prova LN nollsjuan.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Är precis kommen innaför dörren efter en utflykt till Kastrup. Turligt nog var det söndagsöppet på Superbest och jag har Mascarello-barbera i ryggan. Låter som jag borde ha köpt fler än en...