söndag 7 juni 2009

Piemonte-Shootout

Vi testar sex röda piemonteser och dessa serveras blint så att våra gäster får något att bita i.
2X Barbera och 4X Nebbiolo ska avverkas, åldersspann från 2000-2007. En Barbaresco och två Baroli på banan tillsammans med en Langhe Nebbiolo och vardera en Barbera d´Asti och en d´Alba. Efteråt kommer en Moscato d´Asti men den är utom "tävlan".


är först ut och avslöjar sitt utanförskap med sin blåröda kulör och höga intensitet, vackert rubinskimmer. Tämligen okomplicerad i nosen; de röda bären - lite lingon, torkade kryddor och fat. När temperaturen stiger blir det blåbär och körsbär som trivs ihop med fattonerna.
Friska syror men ganska snäll över lag, lättgillad bordsbarbera från stabil storproducent som man gärna dricker igen.
(13p/20)
Grasso´s viner brukar vara personliga tolkningar av den vinstil de ska representera. Han håller till i Monforte d´Alba och Gavarini är ett läge som brukar tillhandahålla druvor till hans Vigna Chiniera Barolo såväl som till denna Langhe Nebbiolo som är helt oekad och därför en nyttig lektion i hur en Nebbiolo kan te sig på egna ben.
Färgen har klara blåvioletta toner tack vare sin ungdom, dock ger den lägre intensiteten tydliga nebb-vibbar.
Mycket frisk och vågad i näsan, nästan avklädd visar den upp sin mjuka frukt: persika, jordgubbe, skumbanan (malolaktiska tendenser). Fräcka syror som piggnar till och vill möta upp antipasti-tallriken. Örtig kycklingleverpastej blir bundis direkt med den här.
Mycket välgjort och balanserat.
(14,5p/20)
är en riktig överraskning, några år extra på flaska har verkligen gjort underverk med ´00:an som presenterar hela sitt register. Första anblicken ger varm, skön terracotta i färgen mot en klar, transparent kärna - mycket vackert. Näsan får sig en rejäl dusch av alla de nebbioliska kännetecknen: violer, rosor, tjära, sötlakrits lägger sig som en plym över glaset. Jordgubbar och hallon med grädde trängs med undervegetativa toner. Fantastiskt rund och ljuv men med moget bett i kinderna, tryffelpecorinon är som gjord för denne domptör.
Detta är ju en basbarbaresco som inte brukar göra så mycket väsen av sig men den här årgången verkar ha det mesta på plats. ´03:an finns på SB men den har jag inte smakat.
(17p/20)
Menego Barbera d´Asti 2000 (Marco Bonfante)
är en gammal favorit som testats tidigare och alltid håller vad den lovar. Mycket avrundad och mogen, klarar sig nog ett tag till men börjar tippa över. Barrique-hanteringen har varit mitt i prick och hjälper verkligen fruktsyrorna såhär på ålderns höst, förbryllar de stackars gästerna en smula som tror att de har hamnat i nya världen helt plötsligt. Fick 15p för några veckor sedan men i det här sällskapet bleknar den lite.
(14p/20)Marcenasco Barolo 2004 (Renato Ratti)
har också slunkit ner nyligen och är en underbar bekantskap. Marcenasco ligger, tillsammans med Ratti´s två andra Barolo-lägen Rocche och Conca, i Annunziata mellan La Morra och Serralunga, sydost- och sydvästlägen i kalkrik lera.
Kort maceration, 7 dagar, och en del vin i stora 25 hl-botti och resten i barrique - något av en modernist således.
Fantastiskt gott, rejäla alkydoljefärgångor möter i dörren och massor av skogsbär följer upp.
Kan, trots lusig kronkurs, fyndas hos Philipson Wine i Kokkedahl där man får slanta upp 129.95 Dkr (~190 Skr) vid köp av 12 st, jfr 314 bagis på SB.
Fick 17,5p sist men bättrar på sig lite ytterligare nu, känns komplett.
(18p/20)
La Rocca e la Pira Barolo 2001 (Alfredo Roagna)
Roagna är en traditionalist i ordets rätta bemärkelse; 100 dagars maceration och stora ekfat.
Firman huserar i Barbaresco och deras Pajé är välkänd för nebbiolister. Druvorna växer i syd-sydostlägen i Rocche di Castiglione Falletto och Cascina Pira där jorden är sandigare och lättare än i t ex La Morra.
En riktig "looker", klar och transparent med en underbar rubinröd lyster som får munnen att vattnas.
Stor generös doftbukett som släpper ifrån sig tjära och tobak vid första mötet, sedan börjar man ana syltighet och inlagd frukt, i positiv bemärkelse! Mogna jordgubbar förför och pockar på uppmärksamhet tillsammans med svart oliv och kirsch. Lååång doft som stannar i nosen.
I munnen blir man helt lyrisk, detta är ljuvlig Barolo med syror och tanniner i massor men allt sitter på rätt plats och bildar ljuv förening med potatis/kantarellgratängen.
Vinet utvecklas hela tiden i glaset och man märker att det finns rejäl lagringspotential.
En ny favorit.
(19p/20)

Cascinetta Vietti Moscato d´Asti 2007 (Vietti)
Bra spritsighet, fräschör och sötma i balans. Persika och passionsfrukt i doften tillsammans med piggelin och hubba-bubba. Tydlig druvtypisk blommighet som aldrig blir parfymerad. Finfina bubblor i munnen, lätt friskhet och mycket väl avvägd sötma.
Utmärkt representant för en dessertvintyp som är på gång att åter bli populär.
(14,5p/20)
Inga kommentarer: