lördag 13 juni 2009

Langhe Nebbiolo 2006 (Pio Cesare)

Pio Cesare´s Langhe Nebbiolo lär inte behöva någon närmare presentation, mycket har redan sagts om de tidigare årgångarna, så pass att till och med de olika sändningarna av respektive årgång har varit föremål för diskussion bland svenska vinbloggare.
Detta är ett av mina favoritvin i sin prisklass, oerhört mycket "bang for the buck" om man är ute efter piemontesisk finess.

2006´an blir man inte besviken på, kanske inte helt tillgänglig än men det gör bara mötet så mycket mer spännande, massor av nebbioliska plattetyder - precis vad man söker i ett bra vin!
Ser fin ut i glaset, violett och ungdomligt gracil. Lite burgundiska stalltoner blandat med viol i nosen, sedan kommer diskret sötlakrits och fruktansvärt mycket körsbär tillsammans med en hink kontaktlim. Syrorna är ettriga och missar inte en vrå i munnen samtidigt som man får en känsla av saftighet och nästan en smula aptitret. Smakpelaren är lite vattnig i mitten men så mycket fylligare i kanterna. Strävheten lämnar inte gommen på en bra stund efteråt.
En fullfjädrad hus-Nebbiolo som är ett måste i källaren.

(16p/20)
119 kr
nr 7306

Inga kommentarer: