söndag 22 januari 2012

Cuvée Larmande 2009 (Le Mazel)


Ikväll vankas det 100% syrah från syskonen Jocelyn och Gerald Oustrics ultrabiodynamiska vingård Le Mazel i Valvigneres, Ardeche strax väster om Rhônedalens mera omtalade allfarvägar. Vi häller upp direkt från källaren och möts av ett synnerligen snipigt, ogint och småbesvärligt vin som inte vill avslöja något direkt relevant om sitt ursprung och sin bakgrund, bara rödäpplighet och strama syror.

På tok för låg serveringstemperatur och alldeles för lite att göra för det här renodlade bistrovinet således. För när tempen stiger och den grillpannestekta rostasen, den saltbakade potatisen och paprikasåsen äntrar bordet blir det annat ljud i skällan. Visst hänger den äppliga bio-karaktären kvar och visst är syrorna tuffa, men ett mycket attraktivt aromspektrum vecklar så småningom ut sig likt en tätt knuten origami-trana.

Från början var det hart när omöjligt att urskilja några som helst syrah-markörer men allt eftersom kvällen lider blir dessa allt mer distinkta, och på sluttampen tycks man till och med förnimma en del rhônska egenheter. Vinet är tvivelsutan enkelt och av bordskaraktär men sniffen är likafullt mycket betagande och intressant, efter att vinet börja anta rumstemperatur. I munnen har vi mer att göra med en ardenner som söker sig till arbete och kräver en rejäl köttbit.

Hederligt, ostajlat och väl värt att prova. Gör man sig bara omaket att ge rejält med luft och låta vinet bli lite lagom fesljummet så har man ett bistrovin par excellence. 100 DKK hos Petillant.
.

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Håller inte det "hederliga och ostajlade" på att bli något i linje med "shabby chic" ? Gör ett enkelt bordsvin (utan några tillsatser såklart), teoretisera en del, smäll på en väldesignad etikett och vips så har du en produkt som kan säljas för helt andra pengar än det gängse bistrovinet.

För mig låter detta som ett vin som är ok att dricka men kommer du att fylla på med flera flaskor ?

Italienska viner sa...

Bra fråga Ingvar! Förmodligen inte. Mest beroende på att man gärna vill prova nya grejer, och i bordsvinsgenren är ju utbudet enormt, som du vet. Skulle man fylla på av ALLT man gillar hade man snart fått bygga ut. Sen är ju inte bistro-syrah någon stapelvara här hemma heller...

Vi provade det här vinet för att vi blev så charmade av producentens rosa bubbel gjort på 100% carignan: Bulles de Rosé, när vi provade det på Relae. Det var mest kul att se att det verkar vara en stabil linje viner. Väl värda att prova som sagt.

/Patrik

Fredrik sa...

Petillent - alla dessa obskyra danskar. Schysst utbud. Marie Courtin och allt.

Och gratttis till lillan :), kommenterade i (den) tråden men tydligen blev den inte publicerad.

Såg att någon gett sig på biodynamiken igen. Suck.

Italienska viner sa...

Tack Fredrik!

Petillant har väl nästan börjat ikläda sig rollen som någon slags hovleverantör för den här typen av viner, med NoMa och andra hippheter på kundlistan, och därmed börjar obskyrihet-stämplen kanske blekna en aning. Bra sortiment likafullt.

/Patrik