fredag 20 januari 2012

Gabutti Barbera d'Alba 2006 (Cappellano)


Helt omöjligt att hitta några som helst invändningar mot den här klass-barberan som precis börjat antaga ett mycket intressant mognadstillstånd. Fullpackad näsa med allt från den elegantaste tryffel till småskitiga toner av mylla och mossa, och mitt i alltsammans härjar amarenafrukten som så sakteliga börjat klä sig i dyr balasamicoskrud.

Förtrollande balans i munnen med stadga och bredd i fruktsyrorna som både rensar upp i gommen och sticker till i kinderna. Grym barbera-aromatik av det slaget som man sällan råkar på såvida man inte har någon av mästarna - Bartolo Mascarello, Giuseppe Rinaldi, Giacomo Conterno eller Cappellano - i glaset. Det här är rustikt, agrart och givetvis aldrig ämnat att hösta in en massa poäng eller plaketter. Lik förbannat är det ett vin som andas storhet, stolthet och traktskarakteristik i massor. Jag kan förstås inte undvika att bli en smula misty eyed och drar således febrilt i stora hyllningståten.

Klassiska år som 2006 och barbera är en mycket lyckad kombination, liksom 2008. Varmare år kan det bli lite problem med syrorna - och barbera minus syror är, som vi alla vet, lika med blä. Jag tror i och för sig inte att 2007 eller 2009 innebar några större problem för Cappellano med sitt förstklassiga druvmaterial från välventilerade Gabutti.

Klockrent ka-ching-fynd för sina €15 hos BaroloBrunello.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att läsa om denna barbera från Cappellano. Vi sitter med en flaska från 2005 som vi köpte i Alba i somras för 12 e och funderar på en duell för att kunna jämföra.

Vad tror du om '05:an och vad skulle du ställa upp som värdig motståndare?

Ingvar Johansson sa...

Måste nog göra en förändring/komplettering av beställningen hos Stefan Töpler.

Henning sa...

Cappellano lager strålende vin over hele linjen, ingen tvil om det . Ble fristet til innkjøp av noen flasker også jeg. En kasse Rinaldi akkurat ankommet fra Barolobrunello..

Tomas sa...

Jag drack 2005:an av Cappellanos Barbera på plats i sommras. Fantastisk! Strået vassare än -06:an. Men den är ju ett år yngre också. Hursomhelst en strålande Barbera från 80-åriga stockar på bästa nebbioloplats i vingården.

Italienska viner sa...

Intressant, och otippat, att höra att du upplevde 05:an som strået vassare än 2006, Tomas. Vi har faktiskt en 2005 liggandes som vi får kolla av i det närmaste.

VVE - Som jämförelse tycker jag nog du bör ställa upp antingen en likvärdig (B.Mascarello, G.Rinaldi etc) nollfemma, eller en barriquelagrad dito från en god producent (Aldo Conterno, Elio Grasso etc), för att se hur man tacklade den förhållandevis knepiga barberaårgången.

/Patrik

Tomas sa...

Jag provade ju inte -05 och -06 bredvid varandra men -05 var ett egensinnigt vin nästan med nebbiolo-kvaliteter. I och för sig tillkommer ju X-faktorn vid intag på plats i Barolo...