fredag 27 januari 2012

Conca Tre Pile Barbera d'Alba 2005 (Aldo Conterno)


Alldeles för knäcksöt och sockersliskig näsa. Det övergår mitt förstånd varför en av de mest framstående och högst aktade av Piemontes producenter envisas med att lägga sin barbera, från fina vingården Conca Tre Pile i Bussia Soprana, på nya barriques. Här finns tvivelsutan fin fruktstoppning i botten men inte på långa vägar när för att hålla emot den här ekskändningen. Efter en kvart i glaset påminner doften mer om root beer eller julmust än den delikata barbera det förmodligen skulle kunna vara.

Vi äter lite americana-inspirerat med bland annat chipotle och söt majs i ingredienslistan så ett fruktrikt och tanninbefriat vin står på önskelistan. Conca Tre Pile 2005 uppfyller visserligen de kriterierna och klarar sig väl dugligt som måltidsdryck men är i stort sett omöjligt att dricka på egen hand. Förbluffande oinspirerande, identitetslös och matt barbera.

16 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Oj, det lyder ikke godt, Patrik. Sikke en skam. Jeg har altid forstået hvad I svenske har ment med 'sågning', men ikke hvad det betyder konkret. Efter en googling er jeg klogere (og forfærdet) - og den her fortjener det vist. Jeg husker nu ikke 07'eren så slemt eget, men har kun smagt den på Vini d'Italia-smagningen, hvor man godt kan blive lidt blind på den slags. Det kan også være årgangen spiller ind.
For at drage en parallel fra barriquens hjemegn: Jeg drak forleden Ch de Pez 06, som var chokerende overeget med kokos, vanilie og dild som fuldstændigt overdrøner en relativt slank cabernet-frugt nedenunder. Til sammenligning har Ch Fonbel (godt nok fra den anden bred men i samme klasse ca) de samme 40% ny eg, men fadet er så godt som usynligt. Det og andre lignende oplevelser får mig til at tænke at ristningsgraden er væsentligere end størrelse og alder på fadene..

VH Niels

Italienska viner sa...

Visst, 2005 var nog 'tricky' när det gällde barbera, men här finns faktiskt en del pigg frukt i bakgrunden. Det är bara det att knäcksötman och vaniljen ligger som ett bandage runt om och vägrar släppa greppet.

Du har ju också rätt i att det är många komponenter som spelar in i upplevelsen av ett överekat vin. Aldo Conterno lär ju använda sig av uteslutande nya fat, 100%, till sin barbera vilket jag tycker låter övermaga, oavsett rostningsgrad. Barbera är en delikat druva som verkligen påverkas av fatlagring varför man tycker att en viss försiktighet borde iakttagas.

Jag förstår bara inte vem som kan tänkas gilla det här - möjligtvis någon som aldrig smakat en ren barbera och vet vad druvan egentligen är kapabel till.

/Patrik

Anonym sa...

Ja vem fan lyssnar på Britney Spears och avslutar med en Big Mac på Donkan egentligen?

Världen är stor och väldigt ofta inte som man själv vill. Livet kallas det visst.

P.

Ingvar Johansson sa...

Niels! Vinet må vara överekat men DEN sortens sågning förtjänar det, eller upphovsmannen, inte. Det krävs grövre förbrytelser än att använda ny ek.

Birk sa...

Drack 06 på restaurang nyligen, fat javisst men även mkt körsbär, salvia, mörk choklad, bra helt enkelt.

lasse sa...

Aldo conterno barolo 2001 e ju jävligt bra så häll bara ut all barbera i vasken ALLTIHOP
Nå dåså Klart?
De måste ha gått fort
Så gör vi läxan igen alla kan göra fel
Kom ihåg Plåtskulpturer i Gaiole Fort i Montalcino o Torg i Greve så är du ju hemma winer!!!

Italienska viner sa...

Wow, här är vi ute och svävar. Till och med plåtskulpturerna i Gaiole har gjort comeback ser jag - välkommen lasse!

Inte tu tal om att Aldo Conternos barolo i olika årgångar och tappningar är superba. Men detta höjer ju bara förväntningarna ännu mer när man öppnar en 250-kronorsbarbera som visar sig smaka grogg på vodka och julmust. Knappast plats för några förmildrande omständigheter som jag ser det.

/Patrik

Italienska viner sa...

P - Det där om Britney Spears och McDonalds hänger jag inte riktigt med på. Om analogin ska appliceras på vin så tycker jag nog att Aldo Conterno borde kunna sorteras in under helt andra musik- och restaurationssammanhang? Och den filosofiska slutklämmen känns helt värdig en fredagskväll...

/Patrik

Piu Rosso sa...

Du har naturligvis ret, Ingvar. Det skulle da lige være sågning af barriques:-)
- Niels

Anonym sa...

Nogen gang kan også den smukkeste kvinde komme til at lægge for tykt et lag af mascara:
2005 har været en make-up venlig årgang. "Quandoquiden dormitat Homerus"

lasse sa...

Hehe

Anonym sa...

Det jag menar är att det säkerligen finns en anledning till beslutet att göra vinet som det görs och att de har en marknad för just det, precis som britney har sina fans och Donkan sina.

Det är ju i slutändan bara olika preferenser kring vad som är bra och dåligt. Ingen har ju rätt eller fel.. antar jag :)

Jag är ren. Antibiotika i 10 dagar så inget in i dimman flum här inte hehe.

P.

Italienska viner sa...

Jodå P, jag har alltid rätt vet du väl. ;)

Tycker det verkar märkligt att AC skulle göra en sell-out-barbera när man i övrigt håller så hög klass. Svag årgång är väl enda vettiga förklaringen. Birk vittnar ju om bättre klass i nollsexan, tveksamt om jag tänker jaga upp en sådan dock. Har du smakat någon barolo?

10 dagars avhållsamhet? Där har vi det - abstinentia sevérus. :)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Det är inte så att det är störd nattsömn som påverkat smaklökarna?

Bosse sa...

Nu är ni allt ute och seglar!! Fantastisk Barbera utan för mycket fat utan närmast elegant och Bourgognelik. Har vi smakat samma vin?

Italienska viner sa...

Hej Bosse!

Elegant och bourgognelik?? Nej, vi kan knappast ha smakat samma vin. Var det nollfemman du hade i glaset? Jag ryser vid bara tanken...

/Patrik