måndag 16 januari 2012

Laeneo Nerello Cappuccio 2010 (Tenuta di Fessina)


Det var faktiskt inte bara la Befana vi väntade på när det senaste inlägget skrevs. Även la Cicogna har avlagt besök sedan dess, så nu är vi innehavare av den ljuvligaste lilla tös världen hittills skådat. 2012, kan vi redan konstatera, blir den största av årgångar!

Vi har länge hört WV-Niklas lobba för Tenuta di Fessinas rena nerello cappuccio Laeneo och nu är det äntligen dags att få prova 2010:an av den här rariteten. Nerello cappuccio brukar oftast spela andrafiolen i Etna-cuvéerna som blanddruva åt den lite bråkigare, och enligt många mera karaktärsfulla, nerello mascalese. Det mesta som är värt att veta om viner från Sicilien i allmänhet eller från Etna i synnerhet, finns förstås att läsa hos nämnde Niklas och hans eminenta artikelserie i ämnet.

Det första vi kan konstatera är att TdF inte tänkt sälja sin Laeneo med hjälp av någon fancy glättetikett - den här påminner närmast om något Xeroxkopierat dokument ur Stasi- eller Securitate-arkiven. Sedär, lucchesiska charmpoäng inhöstade redan innan korken är dragen således.

Doften är ren och mineralstinn med såväl bräddfyllda skovlar blött grus som pudertorrt kalkiga drag. Frukten är av det klarröda och direkta slag som har kommit att charma snart sagt alla vinbloggosfärens våghalsigare explorateurer vid det här laget. Tänk Occhipinti, eller för den delen Lapierre, så är ni nära. Det är avgjort mineraliteten som sticker ut mest och berättar ett och annat om det vulkaniska ursprunget.

Smakprofil och munkänsla får mig osökt att tänka på Quercecchios Rosso di Montalcino med sin saftighet och lättgillade direkthet. Rent och uppfriskande i beaujolaisisk stil men återigen med en mer uttalad mineralisk pendang. Jämför jag med TdF's Erse så ger Laeneo 2010 ett direktare och kanske också något mindre komplext intryck med sitt grundare djup. Jag är i och för sig övertygad om att något år eller två till på flaska kan göra susen, här finns fint balanserat råmaterial att bygga vidare på. Laeneo 2010 är dock definitivt ett vin väl värt att prova och som kommer att charma många som jagar viner med skyhög drickbarhet och personlighet.

Der WeinWeber säljer Tenuta di Fessinas viner till bra priser och mycket behagliga fraktkostnader.

7 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Hjärtliga gratulationer till er alla!!!

Finare Vinare sa...

Massor av lyckönskningar från Casa FV!!

Som ordverifiering vill Blogger att vi ska stava fel på "cogna" och skriva "conia". Och detta händer på IV...

Ulrik sa...

Stort grattis från Asien!

Vinosapien sa...

Må väl allihopa!
Och välkommen till en ny erfarenhet!

Birk sa...

Grattis, välkommen till sömnlöshetens land.

Niklas Jörgensen sa...

Stort, stort grattis till hela familjen!

Kul att Laeneo gick hem. Misstänkte den skulle falla i er smak. Har du någon nollnia hemma av den?

MVH

Niklas

Italienska viner sa...

Varmt tack alla!

Niklas - Jodå, vi har några nollnior också, samt resten av TdF's sortiment på lut. Börjar segla upp som en absolut favorit i Etna-genren.

/Patrik