lördag 28 januari 2012

Brunello di Montalcino 2006 (Altesino)


Alla som brukar kolla upp Philipsons kampanjer lyfte säkert ett och annat ögonbryn när man i höstas körde en långkörar-blowout där Altesinos brunello-nollsexa slumpades bort för 130DKK. Altesino är en tämligen storskalig producent med sina 80 ha, varav 44 ha är vingårdar, vars brunello till och med brukar uppenbara sig på varuhusen i exempelvis Piemonte, fast då till priser runt €30-40. Vinerna brukar vara habila så en fin årgång som 2006 kan väl inte vara någon större chansning? Är man dessutom tre stycken att dela på en tolva så är det inte mycket att tveka på.

Ljus och fint klarröd med god transparens, precis som vi vill ha vår sangiovese. Fin aromatik med alla de vederbörliga brunelloelementen men alltsammans snyggt inslaget i ett skinande klart och knallrött paket. Ingen jobbig tyngd eller påklistrat spotska markörer, bara fräschör och spänst.

Samma melodi i munnen där man snabbt charmas av lättheten, vitaliteten och den oklanderliga balansen. Ingen powerhouse-brunello med massiv frukt eller överdrivet lång och mäktig eftersmak utan en skönt läskande dito att dra i sig rejäla munfullar av. Ett skolboksexempel på ett vin där det känns som om druvorna plockats vid närmast perfekt fenolisk mognad och där man varit föredömligt försiktig med extraktionen. Lättsam och sorglös men samtidigt skönt medryckande och njutbar brunello.

Nu är det för sent att ångra att man inte klämde ett 12-pack själv, 2005:an är jag lite mer tveksam till. Più Rosso-Niels gillade 2004:an.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ja men det var väl riktigt goda nyheter!

Inte minst som tröst för 97 Burmester VP som var långt mindre intressant än vi mindes den... sorry ;)

Italienska viner sa...

Ingen fara med Burmester 97:an - blir kanon i såsen framöver. ;)

Altesino 2006 var desto trevligare. Dricker lysande nu, högst troligt ingen långlagrare vilket ju är OK då man bara har 3 st kvar...

/Patrik

Piu Rosso sa...

Patrik, det lyder skønt! Vi springer også over 05'eren, men får efter din beskrivelse svært ved at modstå 06.. Jeg tror nu også den slanke stil hos Altesino vil være attraktiv i en varmere årgang som 07.

VH Niels

PS. Jeg drak Burmesters 97 VP på restaurant forleden og var også lidt skuffet. Men synes dog den virkede ok frisk og ville gerne have smagt den med mere alder.

Piu Rosso sa...

Apropos Philipson: PdB 08 ser ud til at overraske..

http://acevola.blogspot.com/2012/01/langhe-report-from-ovello-to-novello-to.html

VH Niels

Italienska viner sa...

Niels - Jamen du är nog något på spåren när du kopplar ihop Altesino med 2007 - kan kanske rent av bli något av en Montevertine-formula där 1+1 blir 3?

PdB 2008 låter också lovande. Jag tror starkt på 2008 när det kommer till slankare och elegantare grejer i Piemonte. Fenocchios fatprover ekar fortfarande i bakhuvudet - grymma grejer!

/Patrik