onsdag 1 februari 2012

Nonna Concetta 2008 (Calabretta)


Vi drar korken ur nya årgången av Calabrettas Nonna Concetta. 2006:an var en av 2010 års rusigaste förälskelser så det är inte utan att vi förväntar oss en hel del av 2008 som hittills verkat varit ett år i vår smak på Etna. Blev det förresten någon 2007?

Bedrägligt skir med granatäppleröda tingeringar. Doften drar direkt i déjà vu-spaken med sprättande lavareferenser och fräsande magmamineralitet i kollision med bedårade bärfrukt i klarröd stass, fast inte på långa när så extrem och in-your-face som nollsexan utan allt är inslaget i ett avsevärt mer sansat och komponerat paket. Ett sobert doftintryck med både rödbärig rondör och floral fräschör i lagoma doser.

Även smaken känns mer behärskad än yrvädret till storebror - syrorna är utmärkt vitala och tanninerna är fint nyponpulvriga. 2008:an känns mer samlad och mer drickfärdig på något sätt, allt finns där men mätarna håller sig i mitten utan några transienter som nuddar det röda. Vi kommer nog att dricka upp 2008:orna innan 2006:orna som förmodligen har mer att ge på sikt.

Finns hos Carlo Merolli och kostar 135 SEK/DKK. Även provat och gillat här.

2 kommentarer:

castor fiber sa...

Låter ju mycket härlig. Har aldrig provat Nonna Concetta. Verkar som att det är dags! / Viktor

Italienska viner sa...

Absolut Viktor! NC skiljer sig ganska radikalt från det mesta annat i nerelloväg. Exempelvis är referenserna till burgundisk PN och piemontesisk nebbiolo avsevärt diffusare, om ens existerande? Det här känns mycket mer terroirdrivet och rått än det mesta annat i Etna-nerellofacket.

/Patrik