torsdag 1 september 2011

Dolcetto d'Alba Sant' Anna 2009 & Langhe Nebbiolo Coste 2008 (Principiano)


Kortkorta noteringar om två av de renaste och fruktfriskaste matvinerna man någonsin kan ställa bredvid sin enkla pasta al' ragù, sina kokta fagiolini draperade i en delikat olja, sina små polpettini till en basic tomatsås. Eller varför inte till sin oxrulad, sin kalops eller sitt dillkött? Det här är viner som inte ryggar för några utmaningar utan ser sin opponent i vitögat, tämjer när det behövs och eggar eller sporrar när det känns angeläget. Extremt enkla - endimensionella kanske den kritiske skulle yppa - men precis den typen av rättframma och gedigna viner som det alltför sällan sjungs några lover om.

Ferdinando Principiano är det barolska lappkastets okrönte konung som från att 2004 varit en modernisttaliban av guds nåde med paddlande paddlar, vendange verte a´la Roberto Voerzio (av importören Gerbola beskrivet som "beserknivå") och sprillans nya kalaspuffrostade barriques - idag blivit en ärketraditionalist med uteslutande gamla 30 hl-botti, naturlig jäst och en ekologiskt mycket varsam hållning i vingården. Cantinan ligger i Monforte men de flesta vinmarkerna finns i Serralunga d'Alba och stockarna är ofta gamla. Dolcettostockarna är från tidiga 60-talet och nebbiolon i Coste, som faktiskt ligger inom Monforte d'Alba-zonen, är från slutet av samma årtionde. Ett par procent nebbiolo från Boscareto slinker med i Langhe nebbiolon.

Dolcetto d'Alba Sant' Anna 2009 får jäsa och macerera i 2-3 veckor, ingen tillsatt jäst och minimalt med svavel, och sedan 10 månaders lagring på rostfritt stål. Gott om riktigt köttig frukt i en ganska mörk och rik smaknyans. Syrligheten är tiptop och sitter som hand i handske tillsammans med frukten - rent, balanserat, friskt. Vår husdolcetto det senaste året och ett vin som förmodligen är omöjligt att misslyckas med i matmatchningshänseende.

Langhe Nebbiolo Coste 2008 framställs och lagras enligt samma metoder som dolcetton. Rent, rent, rent med en sjungande nebbioloaromatik som har burgundiska förtecken, utan att för den skull förfalla till elegans. Rustikt och chosefritt är ledorden, och rent förstås. Syrorna är lika arbetsvilliga som en instängd bordercollie och en småsmulig tanninmatta letar ständigt efter fett och sälta att bearbeta. Även detta är ett helt ypperligt matvin i samma stil som dolcetton, det råder inga tvivel om att det är samma producent som ligger bakom de här båda vinerna.

Gerbola Vin i Köpenhamn säljer de här båda underverken. Dolcetto Sant' Anna kostar 95DKK och LN Coste kostar 120DKK. För den som inte har smidig tillgång till den danska huvudstaden finns det säkert flexibla logistiska lösningar.
Billigt Vin har tidigare provat LN Coste 2008 och vi har avhandlat Dolcetto Sant' Anna 2009.

3 kommentarer:

Tomas sa...

Det här låter högintressant! Dolcetto må vara ett enklare vin men väl så charmerande. När jag frågade vinmakaren på Fratelli Giacosa vilket av deras vin han själv föredrog behövde han ingen betänketid. "I drink dolcetto".
/T

Jörgen Andersson sa...

Principiano... Påminnelse till självet att det är absolut nödvändigt att ta sig till Gerbolas nya affär ovan jord och handla lite Langhe nebbiolo och dolcetto - tack!

Italienska viner sa...

Tomas - Dolcetto är helt klart standardsvaret när man frågar piemontesiska odlare om deras favoritvin. Vi har till och med råkat på odlare som på fullt allvar hävdat att man med fördel kan byta ut apelsinjuicen på morgonen mot ett rejält glas purung dolcetto.

/Patrik