lördag 24 september 2011

Spätburgunder trocken 2007 (Becker) & Erse Etna Rosso 2009 (Tenuta di Fessina)


Nej, det är inte två rosati som står och skiner i motljuset. Vi har däremot valt att matchmejka just de här två vinerna för att de förmodligen är de ljusaste och mest transparenta rödviner vi har i vår samling, samtidigt som vi misstänker att de även har ett och annat gemensamt i aromatiskt hänseende.

Till vänster står vår sista (snyft!) flaska av Friedrich Beckers enkla Spätburgunder 2007, ett vin som vi har haft mycket glädje av det senaste året. På högerflanken har vi en alldeles ny bekantskap som vi tidigare bara hört talas om: Tenuta di Fessinas Erse Etna Rosso 2009 - 90% nerello mascalese och 10% d:o cappuccio som jästs och lagrats på rostfritt stål.

Geografiskt är vi alltså nästan så långt norrut respektive söderut man kommer i det vinmakande Europa. En ruttplanering i Via Michelin ger vid handen att avståndet mellan Pfalz och Monte Etna är 2061 kilometer (ungefär lika långt som mellan Trelleborg och Treriksröset, New York City och Miami, eller mellan Singapore och Hanoi) som avverkas med bil på 21 timmar och 9 minuter, förutsatt att man inte fastnar i någon av de 41 incidenterna på vägen.


Spätburgunder trocken 2007 (Friedrich Becker) Ljus, ljus och helt genomsiktlig i en korallröd nyans som börjar dra sig mot brynt tegelorange. Doften vräker på med jordgubbskräm, sötmogna hallon och violpastill. Aldrig något snack om vad man har i glaset, fullt ställ och maximal charm, här ryms inga dunkla hemligheter. I munnen är syrorna vitala men man märker att fruktfyllnaden så sakteliga börjar ta till reträtt. Allt balanseras trots detta utmärkt och håller ihop hela vägen ut, men det här är absolut ett vin som skall drickas så länge frukten står i zenit. Bedårande, helcharmigt och i stort sett omöjligt att inte tycka om.


Erse Etna Rosso 2009 (Tenuta di Fessina) är vitalt lingonröd med skir transparens. Här möter näsan en lika intensiv aromatik men med en mineralitet i centrum som helt saknas i Beckers spätburgunder. Blod, järn, rabarber, körsbär och en riktigt elegant vitblommig parfym. När man vet vad man har i glaset så är nerellomarkörerna nästan oräkneliga och man tycker sig formligen känna lavamineralerna krypa upp i näsgångarna. Blint hade jag nog, som vanligt, trots allt hamnat i Piemonte, och då troligen i de nordligaste delarna.

Det är förmodligen först när man hade satt igång med att leta efter tanniner som man hade börjat tvivla. Strukturen är lätt och munkänslan alltigenom behaglig men med ett praktfullt syrasting som väcker aptit och intresse. Ytterligt läskande och elegant, inte aristokratiskt elegant utan rustikt, smakfullt, rent och estetiskt elegant. Jag håller det här som snäppet bättre än Tenute della Terre Neres basrosso, både nollnian och den supertrevliga nollåttan. Ett fullständigt lysande vin som bara växer och växer i glaset.

Båda de här vinerna finns - lo and behold! - att tillgå via Systembolaget. Friedrich Beckers Spätburgunder (90359) kostar 139SEK och det är 2008 som är den aktuella årgången, finns i Malmö och Stockholm. Vi köpte våra av Atomwine men där verkar det bara finnas Spätburgunder "B" kvar.
Tenuta di Fessinas Erse (70815) plockas sedan den 1/9 hem till Sverige av Klunk/Handpicked och går loss på 169SEK. Erse finns även att få tag på hos DerWeinWeber för €14.95.

8 kommentarer:

J sa...

Verkar vara årgång 2008 av spätburgundern som de har på bolaget. Någon uppfattning om hur det skiljer mellan årgångarna?

Italienska viner sa...

Nej, jag har inte smakat nollåttan och har ingen koll på årgångarna i Pfalz. Taget i beaktan att det är ett instegsvin från en stabil producent så har man ju inte mycket att förlora på att testa en flaska av denna synnerligen älskvärda skapelse. OM man nu befinner sig i eller kring Stockholm och Malmö, vill säga.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Mmm, härliga viner båda två. Kul matchmaking och kul att de finns att köpa i Sverige.

2007 är en varmare årgång som gav snabbmognande, komplexa, generösa viner medan 2008 var ett svalare år med lång växtcykel som gett rena, eleganta viner med långsam utveckling i flaskan.

Apropå snabbmognande: det var flera som gissade 2002 och Chambolle PC/GC när Beckers 2007 Pinot Noir Tafelwein serverades blint i Rotsunda januari 2010.

Italienska viner sa...

Tack för årgångsvägledning. Så man kan alltså förvänta sig att nollåttorna är stramare och kanske något ocharmigare? ;-)

/Patrik

Finare Vinare sa...

Jo, högre syror och stramare tanniner. Charmen: vissa har den, vissa inte. Vi har förtjusats av nollåttornas eleganta, svala, fint definierade fruktaromer. Särskilt när det gäller Ahr, ska sägas, men även Beckers "B" även om den går i en mörkare färgskala.

Erse vore skoj att dricka igen. Och Beckers bas-nollåtta som vi inte testat än. "Husets röda" enligt signore Wennerstrand...

J sa...

Det verkar faktiskt vara nollnian som säljs nu. Ska bli spännande att se hur den är då.

Anonym sa...

Franskabolagets kunder kunde redan i maj njuta av Erse från Tenuta di Fessina 2009 till priset av 154:-, nu väntar vi på 2010.

Italienska viner sa...

Jo, må så vara. Franskabolagets kunder är förhoppningsvis stockholmare, för med 240 kronors fraktpåslag vill det till att handla på sig 4 lådor för att 'break-even'. Jag tror att 169SEK är ett högst rimligt BS-pris för den som vill handla enstaka flaskor.

/Patrik