lördag 10 september 2011

Sangiovese 2007 - Piandorino & Castell'in Villa Chianti Classico


Det är mycket
sangiovese för tillfället. Inget fel i det. När druvan är i sitt esse - med låga uttag, varsamt behandlad, ren och minimalt ekad, mineralstänkt och fruktcharmig men samtidigt med en tydlig toscansk avsändaradress - då är den, i mitt tycke, en av vinvärldens allra trevligaste bekantskaper. Vi har inte, såvitt jag kan erinra mig, gått på några direkta minor bland de Toscana-nollsjuor vi provat hittills, så det är med höga förväntningar vi tussar ihop två entry level-toscanelli från Montalcino respektive Castelnuovo Berardenga.

Pian dell' Orino håller till i Montalcino där Caroline Pobitzer och Jan Hendrik Erbach odlar biodynamiskt. Piandorino är deras instegsvin gjort på 100% sangiovese från de yngsta stockarna. 12 månaders lagring på 25 hl botti.
Säkra källor har gjort oss uppmärksamma på att Castell'in Villas Chianti Classico 2007 ska vara något alldeles extra. Egendomen ligger i Castelnuovo Berardenga och ägs och drivs av den legendariska La Principessa Coralia Pignatelli della Leonessa. Vinerna härifrån är av den traditionella skolan med 100% sangiovese som ligger 12 månader på botti och länge på flaska - nollsjuan är nysläppt, när de flesta andra just släppt sina nollnior. Redig chianti - inget fjäsk, bjäfs eller slisk.

Vi har fått tag i en finfin fläskstek som späckas generöst med katrinplommon och aprikoser. Vi steker på en rejäl panna savoykål och karamelliserar lite tärnade äpplen - discovery gör sig alldeles utmärkt här, med sina spänstiga syror och sin lite jordiga karaktär som verkligen smakar trädgård. Lite klyftade potatisar till, samt ett nätt stänk av den hårt reducerade rödvinssåsen och vi har en tallrik som formligen skriker efter frejdig nollsjusangiovese!


Vi kan direkt konstatera att Piandorino 2007 är den mest fruktopulenta av de tu. Här möts nosen av en rejäl vägg av amarena, vinbärsgelé och blåbärssylt. Här finns dessutom ett digert skikt av andrahandsaromer i form av skokräm, diesel och terpentin. En mycket charmig mix av toner som dels representerar en mera jammy stil och dels en avgjort komplexare dito som skänker elegans och djup.

I munnen blir iakttagelserna ungefär desamma - en tjock, härlig fruktbädd som sveps in i en mognare kappa med djupa fina syror. Inga tanniner och en utmärkt balans där de 14 procenten fullständigt evaporerar i munhålan, följs av ett solitt avslut. Helt idealiskt till maten, kan svårligen se en bättre matchning faktiskt. All sötman i de olika frukterna, som vore en besvärlig utmaning för många andra viner, plockas här upp på ett föredömligt vis.


Kvällens Chianti presenterar sig omedelbart med en stor, rik, kraftfull men också följsam och smidig doft, som vilar på en frukt som är ett par nyanser mera åt det klarröda hållet än Montalcino-kontrahenten. Körsbären och de röda vinbären går igen i både doft och smak och trollar fram en magnifik fruktsyrlighet som utför en intrikat balansakt mellan att vara varken för kärv eller för len.

De reduktiva tonerna svävar länge över glaset innan de till sist ger plats för den finaste balsamicon, alkydoljefärgen och buketten med de vildvuxna örterna. En mineralspäckad, frisk sangiovese i höghöjdsodlad stil, definitivt den mest definierade av de båda. Riktigt bra och högst njutbart, framför allt som matvin förstås men även på egen hand, vilket inte alltid är självklart med traditionell Chianti. En definitiv kandidat till nominering i kategorin: "Årets mest komplexa utan att vara svårt"-vin.

Den beryktade nollsjufrukten må vara död eller på upphällningen i vinerna från Södra Rhône men i toscansk sangiovese verkar den fortfarande frodas och leva i största välmåga.
Castell'in Villas CC 2007 köper man av BB Vin i Dragør för 125DKK (115DKK vid köp av 6 flaskor). Piandorino årsmodell 2008 finns i BS där det kostar 199SEK eller hos Emilie Vin utanför Helsingør där man betalar 125DKK. Billigt Vin har också provat nollsjuan här.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jaha ja och vad tyckte ni om plåtskulpturerna utanför Myths?

Italienska viner sa...

Hejsan Anonym!

Nä, vi stekte dem. Du vet: 'so many plåtskulpturer, so little time'.

Ha en fortsatt nyfiken söndagsförmiddag!

/Patrik

M sa...

Låter ju mer och mer som att ett besök hos BB Vinimport är absolut nödvändigt. Brukar det vara någon där eller måste man förhandsboka?

Italienska viner sa...

Hej M.

Man måste förhandsboka. Toscana-sortimentet är verkligen bra, idel godbitar.

Jag ska försöka att inte missa producentprovningen i oktober:

http://www.200for200.dk/

/Patrik