Av alla de italofila vattenhålen i Köpenhamn så sticker Cibi e Vini på Torvegade i Christianshavn ut som ett av de allra gemytligaste och mysigaste. Här blir man alltid bemött med stor entusiasm och ett varmt leende av ägaren Fabio Simoncini och hans hustru Mie. Förutom det superba utbudet av antipasti och läckra salumi av alla de slag, är vinsortimentet ett av Köpenhamns mest fremragende - exempelvis finns Aurora (Barricadiero) och Arianna Occhipinti på hyllorna. Just Occhipinti ingår tillsammans med nio andra kvinnliga, italienska vinmakare i Fabios mycket spännande kampanj Donne e Vini som har pågått under sommaren.
Vi fäster genast blicken vid en odlare från Basso Monferrato, Piemonte vid namn Nadia Verrua som odlar barbera, grignolino och den för området så unika ruché. Cantinan heter Cascina Tavijn och det är Nadia tillsammans med fadern Ottavio som sköter hela apparaten. Man gör fyra druvrena viner - ruché, grignolino, barbera d'Asti och barbera d'Asti superiore - och metoderna är minimalt interventionistiska men uppfriskande ocertifierade.
Ikväll provar vi ruchéen och den enkla, ståltankslagrade barberan till vår osso buco med saffransrisotto.
Ruché di Castagnole Monferrato 2008 är ganska så blålila och medelintensiv. Doften sprätter direkt iväg en omisskännlig ruchéparfym med violer, jasmin, citrusblomster och kamomill. I mitten ligger en kompakt fruktpastill i tämligen mörk stass som först och främst anspelar på färska fikon och mullbär. Svaga stråk av järn och blod lägger sig som en drone längs näsväggarna. I munnen hittar vi ett gäng ranka och gängliga tanniner som når upp till de övre delarna av munhålan där de lyckas klamra sig fast riktigt länge.
Det här är ett ytterst egensinnigt vin, ett vin som gör dig glad. Epitetet "balans" känns i stort sett oanvändbart, över den här ruchéen svävar nämligen en air av opulens, extravagans och nonchalans. En inte obetydlig restsötma spär på intrycken och får en närmast att tänka på en slags röd variant av Alsace-gewürztraminer. En påfågel med massor av intensiv parfym - superkoncentrerat och urläckert!
Barbera d'Asti 2009 Notera gärna den manuella revideringen med ett "e garantita" sedan Barbera d'Asti hunnit bli DOCG efter det att flaskorna etiketterats. Här möter vi en klockren vägg av amarena, eller gelato alla spagnola, och rejäla nävar mandel och stenig mineralitet. Klar, ren frukt i ett intensivt körsbärsscenario.
I munnen händer det grejer, allt strålar samman och samlar liksom ihop sig i en trippel Mollbergare i pik. Här är frukten plötsligt dov och samlad, syrligheten sober och i mellanregistret samt eftersmaken lång och fadande, försiktigt ut i en lätt beska. Allt sammantaget gör detta till ett sublimt grytvin och en veritabel 'osso bucons härskare'.
Två grymma viner till väldigt få pengar - barbera d'Asti 82DKK och ruché 94DKK (vid köp av 3 olika flaskor) - fulla av personlighet och integritet. Är det månne så att det är de unga, italienska kvinnorna man ska vända sig till för att få de där extra spralliga vinkickarna? Occhipinti, Galasso, Foradori och Verrua bär syn för sägen, vi börjar skönja ett mönster.
ps - Förresten, alla Occhipinti-heads; har ni koll på hennes "budgetprojekt" Tami? Tre druvrena viner (frappato, nero d'avola och grillo) där druvorna köps in från grannodlarna och Arianna står för vinifieringen - läs mer här. Wine-Searcher ger bara amerikanska träffar. Vad sägs om lite subtil lobbying riktad mot allas vår Occhipinti-pusher Fabio?
pps - Yttermera positiva ordalag om italienska kvinnliga vinmakare ur samma kampanj här.
6 kommentarer:
Hm, vi dricker alldeles för lite Barbera här hemma. Det blir extra tydligt när man läser din lovsång. Tack för påminnelsen!
Och alldeles för lite ruché! Cascina Tavijns barbera d'Asti är kanske inte den mest typiska av barberor men ack så ämabel. Det finns intressant barbera i alla Piemontes hörn, en favorit är Marina Coppis Sant'Andrea 2008 från Tortona - ren, pur och både elegant och en riktig arbetshäst.
/Patrik
Marina Coppi förresten - ännu en ung, kvinnlig italiensk vinmakare... I rest my case.
/Patrik
Hej Patrik,
Och tack för senast. Genom er
generositet har nu även vi haft tillfälla att prova den utmärkta Barberan från Cascina Tavijn. Skriver mer än gärna under på ditt omdöme även om flaskan i vårt fall var av årgång 2007. En fullblodsbarbera i den ofjäskiga stil som både vi och ni föredrar med en charmerande liten jordighet i anslaget.
Ser fram emot en blogpost om Conternos Chinato framöver. ;)
Kul att ni gillade, Anders. Fast det var superioren ni smakade:
http://italienska-viner.blogspot.se/2012/06/barbera-dasti-superiore-2007-cascina.html
FC's barolo chinato ska vi med varm hand ta itu med vad det lider!
Tack igen för leveransen!
/Patrik
Ja jag noterade att det vi drack var en superiore men missade i hastigheten att blogposten gällde "normalen". Det förklarar förstås också årgångsskillnaden (09 kontra 07). Nåväl. Mycket gott var det i alla fall och visar att man kan göra riktigt fin Barbera i Asti också (om nu någon trodde något annat).
Du hade förstås helt rätt i din gissning att det sällan blir Asti i glasen för vår del. Lite som att gå över ån efter vatten givet vår geografiska position när vi är där nere. Men därför särskilt roligt att prova något riktigt bra därifrån.
Skicka en kommentar