söndag 5 juni 2011

Rio Sordo Barbaresco Riserva 2001 (Produttori del Barbaresco)


Barbarescosuget är väckt, tack vare Vinovis-Ulrik. Varför kämpa emot? Vi behöver dessutom dricka undan en och annan riserva när vi nu har lite nollfemmor på ingång. En PdB-riserva är väl inte det arketypiska grillvinet, men det ljuvliga vädret tvingar återigen ut oss att vakta Webern.

Rio Sordo-nollettan andas ut med ett djupt andetag när den når karaffbotten, här är full fart direkt. Först upp ur glaset är en ivrig mentholfriskhet som backas upp av mörka mogna bär - körsbär, blåbär och ett och annat lingon. Kirschwasser, lite torkad svamp, nypon, piffigt medicinala pustar, läder och kritiga flinttoner sluter upp. Ett mycket tillfredsställande doftknippe, inga tydliga tecken på åldrande, allt är i oklanderlig balans och utstrålar harmoni.

Tanninerna är mjuka och fint avrundade om än ganska rikliga. Syrligheten är mörk, nästan dov, men sköter sig utmärkt i samklang med en fyllig och lite mustig frukt. Ruskigt harmonisk även i munnen alltså. Detta är absolut en barbaresco som befinner sig smack-in-the-middle av sitt drickfönster, men som kommer att klara åtskilliga år på rygg utan några problem.

Tidigare provad här. Ett tvivelsutan elegantare och aningen mera stilfullt vin, såhär ett år senare.


3 kommentarer:

Ulrik sa...

Jag har aldrig druckit Rio Sordo, men den verkar klara 10 år lysande i starka årgångar. Den verkar spela på mörkare strängar än t.ex. Pajé?

BTW så hade jag med en Normale 1982 på en BYOB, och även om det var ordentligt utmognat hade det långt från säckat ihop. Bra lagringsvin, till bra priser. Speciellt när de reas ut. Tack för hjälpen!

/Ulrik

Italienska viner sa...

PdB's Rio Sordo-marker verkar i stor utsträckning kunna kallas sydvända varifrån stilen på vinerna ska hamna någonstans mellan Asili och Rabajà.
Pajè skall i normalfallet vara svalare, elegantare och ljusfruktigare.

/Patrik

Fredrik sa...

Kommer ihåg när ni köpte dessa dyrgripar. Vad sur jag var när de tatt bort erbjudandet precis när jag fick reda på det. Aja fick i alla tag på en Asili 2005 på plats nu. Kul att danskarna då passar på att rea ut jäkla plonket när jag kommer hem!!

Besökte PdB o frågade om Philipson:
"They are aggressive in their purchases. But we're happy because we get the price we demand. As far as I can see they don't make much money selling them". Det kan man ju lätt förstå.