tisdag 7 juni 2011

Pesano Umbria Merlot 2009 (Falesco)


Hur mycket kostar ett Gallonipoäng? Just den här veckan: ganska precis 54,3 danska ören. SuperBest/Gobivin säljer Falescos Pesano Merlot 2009 för 49,95 DKK/flaska och bankar på stora trumman om poäng och utmärkelser, 92 punti ska tydligen Antonio Galloni tyckt att det här var värt. Vi brukar inte handla vin efter WA-scores eller GR-bicchieri, de flesta av de viner vi köper nuförtiden ståtar oftast inte med dylika attribut. Förmodligen för att de är så snipiga, sura och kärva att il signore Galloni antingen gett de så låga poäng att det inte är något att skryta med, eller att han inte ens bemödat sig med att prova dem. Men vad tusan, när tillfälle bjuds för 49,95 DKK måste man ju kolla hur en 92-taggare smakar.

Pesano utgörs till 100% av merlot som hämtas från en 40 ha stor odling mellan Orvieto och Montecchio i Umbrien. 22 dagars maceration och lagring på barriques i 6 månader.

Doften känns omedelbart frukttät och lite rostad, en internationell stil utan någon särskild särprägel. Mörka plommon och sviskon, varmt eneträ, lite orientalisk kryddighet och mocha. Munnen får sig till livs en mycket slät och sensoriskt strömlinjeformad skapelse med massor av mörkröd frukt och stänk av kafferost. Inte mycket att klanka på för priset, men 92 poäng..?

2 kommentarer:

Anonym sa...

There is the faint but realistic possibility, that the samples provided to Galloni do not come from the same cask as the wine eksported to, in this case, Denmark.

Italienska viner sa...

So true, either that or Galloni is a sucker for BiB-quality merlot?

/Patrik