fredag 10 juni 2011

Barbera d´Alba Superiore 2006 (Scarzello)


Scarzellos barbera är sonen Federicos hjärtebarn. Resten av familjen tycker inte att barbera funkar uppe i Sarmassa, det här är nebbiololand, det är svårt att få barberasyrorna att sjunga och dessutom är druvan känslig för mjöldagg. Tack gode gud för Federicos envishet, det här är riktigt häftiga grejer!

Tio års tjurskalligt experimenterande har landat i ett ganska extremt recept för en barbera d´Alba: 18-20 dagars maceration följs av 18-20 månaders lagring på begagnade 600-litersfat och ett par år på flaska. Druvorna hämtas från en liten odling i Sarmassa och en ännu mindre i Paiagallo. Den årliga produktionen ligger runt 5000 flaskor.

Det är nästan så att man hör trumvirvlarna rulla när man häller upp ur karaffen efter någon timmes luftning. När den obligatoriska cymbalkraschen ebbat ut startar fyrverkerierna och en komplett bleckblåssektion river av fanfaren. En massiv vägg av yster skogsbärfrukt, skokräm, möbelpolish, ädel sötlakrits och mortlade örter ställer sig i enskild ställning. En doft som förmedlar lika delar geografiskt och ampelografiskt ursprung. Sååå ljuvligt med både kraft och finess.

Kraft och finess möter upp även i munnen. Stingiga syror som känns omåttligt uppfriskande parar sig med den lena och milda tanninstrukturen. Kvällens grillade T-benstek och melanzane alla parmigiana är en fulländad matchning till denna grandseigneur i blåkläder. Frukten är genommustig och fyller ut varenda vrå i munhålan, mäktigt och muskulöst men samtidigt dansant, smidigt och svängigt som en rumbaclave. Lång och silkig eftersmak med lång halveringstid.

För alla barbera-aficionados är det här ett absolut måste. Det finns ljusare och lättare barberor från andra delar av Piemonte som jag definitivt också går igång på, men om man vill prova EN riktigt läcker barbera d´Alba så är Scarzellos version en sublim representant.
Vi köpte våra flaskor på plats för någonstans runt €12. Finns även att köpa hos Bichelvin i Danmark för 170 DKK, ett absolut OK pris. Fler som gillar hittar ni här.


4 kommentarer:

Vinosapien sa...

visst är den brutalt bra...och som ni säger....vill man ha en barbera, då är det scarzello man ska knappa in på gps'en...gissa om vi ska kommande vecka.

Italienska viner sa...

Brutalt bra, sa Bull - i stort sett Bartolo-klass. Men så ligger också Sarmassa och San Lorenzo kloss grannar.
Har ni vägarna förbi Monferrato på torsdag kväll kunde vi kanske köra ett race hos Trinchero?

/Patrik

Håkan Karlsvärd sa...

Hej Patrik,

Jag följer din blogg och delar ditt intresse för Italienska viner. Nu i sommar skall jag ner till Piemonte och delta på La Spinettas "Hands-on day" green harvest på deras Barolo stockar i Grinzane Cavour (Campe winery). Det blir några timmars arbete ute i vingården och sedan stor lunch, besök och provningar i deras nya anläggning Contratto Canelli och kvällen avslutas med stor middag. Jag kommer att ha en hel dag för mig själv och jag tänkte be om tips på producent att besöka. Hade tänkt bo uppe i Serralunga, men L'Antico Asilo har stängt just den veckan när jag är där. Hade tänkt besöka Schiavenza och även äta på deras restaurang Cascina Schiavenza. Har inte bestämt mig i vilken by jag skall bo, så du kanske har något tips om vilken by jag skal bo i och någon intressant producent att besöka. Jag var i Piemonte i april och då besökte vi La Spinetta, Paolo Scavino och Fontanfreddo så det vore kul att besöka något annan typ av producent.

Tack på förhand

Håkan ( hakan.karlsvard@telia.com )

Italienska viner sa...

Hej Håkan!
Förlåt det sena svaret, just hemkommen efter två datorlösa veckor i Piemonte.
Vi brukar inte bo i Langhe på somrarna utan på en agriturismo i Monferrato. En stor pool som man i praktiken är ensam om är ett av de starkaste argumenten till detta... Men ska man bo på hotell i Langhe så är nog Serralunga eller Monforte att föredra. Schiavenza ska du definitivt besöka, och äta hos! Vi återbesökte restaurangen igen i förra veckan och kan inte annat än varmt rekommendera.
Bra och trevliga producenter att besöka är förslagsvis: Paolo Conterno, Franco Conterno och Giacomo Fenocchio i och runt Monforte. Fratelli Revello i La Morra är också ett säkert kort - alltid trevligt mottagande, fast med viner som lutar mer åt det moderna hållet.

/Patrik