fredag 8 april 2011

Trentino Pinot Nero 2005 & 2006 (I.A.San Michele all´Adige)


Årgångsvariationer är ett intressant och spännande fenomen i vinvärlden. Ikväll kollar vi hur trentinsk pinot nero föll ut 2005 respektive 2006, vi har ingen detaljerad förhandsinfo om årgångarna i Trentino varför vi provar helt förutsättningslöst.

Producenten är Istituto Agrario San Michele all´Adige, ett institut för forskning och utbildning inom jordbruksskrået i Trento. Man förfogar över 100 ha brukad mark, mestadels vindruvor och äpplen, och har eget destilleri såväl som en cantina som ligger i ett gammalt kloster. Produktionen är bred med alla upptänkliga lokala druvsorter och med ett stort antal etiketter i sin katalog.

Pinot neron odlas på 350 meters höjd och ligger i det nordliga bandet av institutets tillgängliga marker. Jordmånen är en mix av kalk, sand och dolomit med mycket finkornig struktur. Man macererar de krossade druvorna tillsammans med en liten del hela druvor under 12 dagar och låter musten mogna på små ekfat i 12 månader. Båda glasen är vackert transparenta genom en rubin- och granatröd mosaik.


Trentino Pinot Nero 2005 är en riktig smällkaramell fylld av ljuv bittermandel och breda stråk av såväl söt amarena som sylvass maraschino. Fulladdad med fräsch cassis, mosade jordgubbar, ljusa mineraltoner och omisskännlig pinotparfym, kanonläcker doft med ett sexigt bett som värsta topp-bourgognen. Munnen är intensiv och ultraslank på samma gång, suveränt klipp i syrorna och ett sällan skådat djup i frukten - i stort sett helt fantastiskt!

Det här är top notch, utsökt balans och druvor som plockats i perfekt fenolisk mognad samt ett personligt och omsorgsfullt källararbete. Jag har aldrig smakat så här bra italiensk pinot nero och det var längesen jag smakade så här bra pinot överhuvudtaget.


Trentino Pinot Nero 2006 har plötsligt fått en tuff uppgift; att matcha storebrorsan. Detta är avgjort ett lite syltigare, mindre definierat vin med en ymnig frukt i ett mörkare spektrum. Mer öppet och lättillgängligt med något suddigare nyanser. Detta till trots så är nollsexan oerhört charmig, mer tysk spätburgunder än bourgognepinot i stilen. Fina hallon- och jordgubbstoner av rårörd karaktär, mörk viol, förförisk smörkola och ett karskt lingonsting i finalen. Bra syror, om än av det slätare och mer avrundade slaget, och utmärkt längd.

Vore det inte för att vi råkat prova 2005:an precis innan så hade vi med största säkerhet blivit i stort sett lika förtjusta i 2006:an. Istituto Agrario San Michele all´Adiges båda Trentino Pinot Nero är ett par fullständigt underbara viner och den mest lyckade tolkningen av italiensk pinot nero som vi känner till. Årgångsmässigt känns det som att 2006 kanske plockats något senare, alternativt drabbats av någon form av lätt värmestress. 2005 är däremot både sval, skärpt, intensiv, superdefinierad och ett lysande exempel på hur bra den här bångstyriga druvan kan bli, i Italien eller var någonstans som helst.

Priset går sannerligen inte att klaga på; Carlo Merolli säljer för 125 DKK/SEK.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fantastiskt spännande vinområde - Trentino - Alto Adige. Just nu ser semesterförhandlingarna med Chefen positiva ut för ett återbesök till området.

Ingvar Johansson sa...

Kul läsning Patrik. Jag provade ett gäng vita från institutet för några år sedan och blev imponerad. Av deras röda har jag bara smakat den röda obskyra korsningen rebo och den var inte kul. Det låter som att du håller på att utvecka en smak för Trentino

Italienska viner sa...

Trentino/Alto Adige har klar potential för "partiell insnöing". Jag blev faktiskt smått chockad över kvaliteten i dessa båda pinoter. Jag avskyr uttryck som: "smakar dyrt" och liknande, men bra pinot noir smakar dyrt och det här var ruskigt bra pinot noir.
Man har tydligen en trogen lokal kundkrets varför man inte är särskilt angelägen om att saluföra sig eller exportera. Vissa år får Carlo snällt stå utan på grund av att man helt enkelt säljer slut lokalt.

Ingvar Johansson sa...

Jag gillar verkligen det där med trogen lokal kundkrets. Då behöver producenten inte hålla på att åbäka sig utan kan fokusera på att göra mer av det man gör bra.