torsdag 14 april 2011

Dolcetto d´Ovada 2008 (Castello di Tagliolo)


Sedan slutet av 1400-talet har släkten Gentile huserat i Castello di Tagliolo som byggdes någon gång på 900-talet. Slottet ligger i Ovada och idag är det Luca Gentile som håller i sekatören. Man producerar årligen runt 100.000 flaskor dolcetto och cortese, som man främst valt att fokusera på, i olika varianter.

Namnet på druvan dolcetto lär för övrigt inte ha något med dolce (söt) att göra, utan med dossi (kullar, gupp) eller snarare det piemontesiska duset för samma ord.

Dolcetto d´Ovada är den enklaste dolcetton som har fått macerera i åtta dagar och ligga till sig på stora slavonska botti. Doften är rak och okomplicerad i en fruktig stil. Det som främst skiljer den från de mera bekanta d'Alba-versionerna är en distinkt rödäpplighet som påminner om en nyplockad korg Aroma. Trevlig men högst okomplicerad doft.

Schysst syra och en antydan till tanninstruktur. Äppelfrukten kommer igen i munnen tillsammans med en mörkare plommonton. Inget att sönderanalysera utan en helt OK vardagsdolcetto att bryta av med, rätt och slätt.
Säljs av TH Vinimport i Kastrup och kostar runt 80 SEK.

Inga kommentarer: