torsdag 7 april 2011

Barricadiero 2008 (Aurora)


Det är inte utan att vi blir nyfikna på att prova den senaste versionen av Auroras Barricadiero. 2007:an var en mycket trevlig bekantskap men nu har det surrats, från säkra källor, om att årgång 2008 inte klarar av att leva upp till föregångarens storhet. 6000 flaskor gjordes det heta året och druvblandningen är 95% montepulciano och 5% cabernet sauvignon, ingen merlot det här året alltså.


Riktigt mörkrött med blåviolett aura, tätt som blåbärssoppa. Ekströms blåbärssoppa är först med att kliva ur glaset även när det kommer till doftintrycken. Söt och väldigt mogen frukt tillsammans med en tydlig rostad fatton dominerar och nästan överväldigar. Faten var allestädes närvarande även i nollsjuan fast på ett mer avrundat och välintegrerat sätt, här sticker frukten åt ett håll och vaniljsötman åt ett annat. Vi saknar de eteriska målarpytstonerna och den friska mentholen, här finns dock gott om rusticitet och bioaromer i form av jord, gödsel och stall.

Mycket kraft och muskler i munnen, helt klart tungt i gumpen. Fruktigheten är kompakt och sötmogen, påminner om söta blåa plommon med den där lätta skalbitterheten. En del tanniner sticker till på tandköttet men huvudnumret är frukt plus ek.
Det här känns som en årgång vi kommer att stå över men för den hugade finns ett fint erbjudande hos Cibi e Vini i Köpenhamn - en smagekasse med 2 av varje av Auroras nya årgångar (6 flaskor) för 590 DKK.

4 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Super beskrivelse, Patrik - man fornemmer så tydeligt 07/08-forskellen, selvom man ikke engang selv har været på barricadiero-vognen endnu. Jeg gik forbi CeV forleden og blev fristet umådeligt af smagekassen, men modstod denne gang..
VH Niels

Finare Vinare sa...

Ajdå, det där lät ju inte helt bra. Mot våra principer drog vi från höften och handlade ett sexpack direkt. Vi trodde att saken var säker... men det fick man äta upp.
Ett litet mejl från Blekinge, och så nu detta! Vi ber att få återkomma i frågan...

Vinosapien sa...

var ju 'skönt' att man inte var ensam om intrycken. vi gjorde precis som fv och ryckte från höften. hur löser man då detta lilla problem...tror faktiskt att barricadiero kan bli ett redigt grillvin till sommaren. här finns komponenterna (fat och tyngd) på plats för att stå upp. ett frågetecken är dock avsaknanden av fräschör. återstår bara att testa.

Italienska viner sa...

För den som uppskattar kraften och tyngden så är det ju fortfarande ett bra vin - till det danska priset rentav även ett bra köp. Till grillen sitter det nog som en keps, i det sammanhanget sätter jag nog även en slant på RP superiore 2008:an och RP 2009:an.

/Patrik