fredag 1 april 2011

Barbaresco Asij 2005 (Ceretto)


"-olo, -bera eller -baresco?" Frågar jag hustrun medan kalvsteken åker in i ugnen. Något som börjar på bar- och varit mantalsskrivet i Piemonte ska det i alla fall bli. Jag får ganska snart syn på en stackars ensam flaska av Cerettos Asij 2005 och gör processen kort.

Vi har riktigt usel koll på Ceretto och har faktiskt aldrig smakat något av deras viner tidigare. Vi känner förstås till att det är en stor och väl ansedd producent som använder sig av moderna metoder. Man har fina barbarescoodlingar i Asili samt barololägen av klass i Rocche och producerar mängder av olika viner som tillsammans utgör ett smärre kalejdoskop av det vinösa Piemonte. Barbaresco Asij är en blandning av Asili och två andra Barbarescolägen.

Vi blir omedelbart varse att Asij är ett kraftpaket med mycket mörk fruktighet och maffiga tjärtoner. Musklerna lyckas dölja rätt mycket av nebbioloparfymens elegans men en del rosor och viol förmår sig tränga emellan. Annars är det ett snyggt och stabilt bygge i extraherad macho-nebbiolostil som lutar mer åt modern barolo än dito barbaresco.

Smaken följer samma linje med mörkröd, nästan svartlila, frukt och omfattande tanninstruktur som bäddar in munhålan i en sandig hinna. Bra grepp men snudd på lite ektorrhet i svansen. Till vår kalvstek med murkelsås fungerar det dock riktigt bra, den lilla teskeden ketjap manis som finns i såsen fångas snyggt upp och blir snabbt vän med vinet. Även hustrun blir tämligen bundis med Asij 2005 medan jag är mer reserverad.

Det finns ett par invändningar mot Cerettos Asij 2005 och den första är kraften som känns lite över toppen för att passera som en stilren barbaresco i min värld. Den överdrivna extraktionen har vi råkat på hos en del andra moderna nollfemmor som gett ett lite källarfixat intryck. Den andra är priset, och här tror jag att den svenska importören Carovin är lite snett på det; 399 SEK är en prisklass som förpliktigar - man kan få en avsevärt större barbarescoupplevelse om man köper Roagnas Pajé 2003 för samma pengar istället. Juuls i Köpenhamn ligger däremot vettigare till i pris med sina 249 DKK.

Nollsexan finns i BS och heter 85195.

3 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

2005 är inget toppår - Ceretto´s Barolo 97:a Bricco Rocche Brunate t.ex. är inte riktigt mogen än enligt min mening - säger en del om kraft - utan storartad elegans - behöver tämjas med luft + mat - kanske inte er stil - välj annan producent?! Rekommenderar Cigliuti i stället - så goda och eleganta Barbaresco - man
får köpa många flaskor - korkskadade buteljer levereras som vanligt - annars var källaren fylld av Piemonte.

Italienska viner sa...

Hej Guran!

Jodå, vi har druckit barolo/barbaresco förr och vet väl ungefär vad som är "vår stil" så andra producenter väljer vi gärna och ofta - även Cigliuti. Jag förlorade dig lite på slutet - menar du att Cigliuti har ovanligt många korkskador? En källare fylld av Piemonte får mig att tänka på Lill Lindfors som hade en man i byrån...

/Patrik

Guran i vinkällaren sa...

Jag minns en sändning av piemonteviner (Barolo/Barbaresco) där c:a 40% av buteljerna hade någon form av defekt - kan bero nåt specifikt (transport/värme/kyla), nåt i producentens källare osv. Tycker inte att topproducenter tar sitt ansvar, var de än må befinna sig - lika ofta har de defekta produkter som enklare viner - det svider mer när man betalat mer - vem skulle köpa en ny bil och acceptera att den inte fungerade efter köpet?