lördag 30 april 2011

Chianti Colli Senesi 2007 (Poggio alla Sala)


En schysst chianti runt hundralappen att sippa vid grillen? Look no further. 100% Sangiovese från Argiano mellan Montepulciano och Chiusi och årgången är goda 2007. Poggio alla Sala har 38 ha vinodlingar runt Montepulciano och odlar huvudsakligen sangiovese som släpps i ett par olika Nobile-inkarnationer, där uttaget är lägre och druvan canaiolo nero får vara med på ett hörn, en Rosso samt denna Chianti Colli Senesi. Underregionen täcker även Montalcino och chiantin härifrån brukar ha ett och annat gemensamt med stilen hos många Rosso di Montalcino.

Färgen är mörkare röd än brukligt hos en druvren sangiovese. Doften är genast med på noterna och bjuder på jordgubbar, körsbär, röda vinbär och hallon i mängder - frejdig frukt i årgångstypisk stil. Piggt och okonstlat lyckas den ystra bärigheten till och med ta sig igenom den massiva röken från Webern. Vi lägger på halvtumstjocka kalvkotletter tillsammans med rejäla bitar zucchini och knipplök.

När anrättningen lagt sig tillrätta på tallriken äntrar vår chianti workmode och blir stramt seriös och fokuserad på att bringa ordning bland de delikata och orörda råvarusmakerna. Alert syrlighet och nätta, småfräsiga tanniner hjälps åt med att möblera om bland sältan och fettet och lyckas med bravur. Enkelt, typiskt och mycket gott från en årgång som är svår att gå fel i nere i Centro.
Finns hos Le Papillon i Köpenhamn och kostar 90 DKK.

P.S. Den som inte ännu sett Biutiful rekommenderas starkt att göra så. Lika makalöst bra som gripande och obehaglig. En del filmer bara måste ses.


3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Ja, Papillon måste uppenbarligen besökas på nästa
safari. Inte minst med tanke på nordpiemontesarna du skrev om nyligen...

Sen har de ju en del "icke-italienskt" som lockar:

Remizières 2009 Crozes-Hermitage för 100 dkk bör vara ett bra köp.

Pibarnon är ju alltid bra och kostar faktiskt som på gården.

Taupenot-Merme är riktigt vassa, det är inte utan att man börjar dregla vid åsynen av Chambolle-Musigny 1er Cru La Combe d'Orveau för 445 dkk (Perrot-Minots dito kostade 1200 spänn på SB)

Finare Vinare sa...

Och förresten, tack för att du påminde oss om att vi måste se Biutiful!

Italienska viner sa...

Ja, missa inte Antoniolo och Cantalupo. Släng med ett par chianti från Petroio och PaS samt en handfull rossi från La Mannella - samtliga är bruksviner av hög klass. Har man koll på Spanien så verkar det finnas ett och annat guldkorn även där.

Missa inte Biutiful - Iñárritu och Bardem ihop blir något av det mest explosiva jag sett på länge.

/Patrik