torsdag 21 april 2011

Valpolicella Classico 2008 från A-Z...

Ibland måste profetiorna få lite hjälp på traven. "Oraklet vid Rönne å" förutspådde ju en revival under innevarande år av sällan skådat slag för vinerna från Veneto. Året började visserligen ganska lovande med en och annan ströpost här och där, men sedan tystnade det betänkligt må jag säga. Det är just i sådana här situationer som vi, likt tappra riddare, reser vår lans, känner vårt samhällsansvar och tar tag i situationen.


Vi öppnar två stycken valpolicellor från 2008. A-Z i rubriken skall alltså utläsas: Accordini - Zenato. Enkla bordsviner som ska få presentera sig och arbeta ihop med finfina kalvkotletter som grillas, det ljuvliga vårvädret till ära. Accordinis Ripasso 2008 gjorde bra ifrån sig på Vini d'Italia nyligen och även den enkla valpolicellan som vi har i glaset ikväll brukar vara bra, vi minns särskilt nollsexan som väldigt trevlig. Zenato VCS är en så pass kuriös angelägenhet, i alla fall på den här bloggen, som en standardprodukt i det svenska Systembolagets sortiment! Finns alltså att tillgå vid, i stort sett, varje mjölkbord i vårt avlånga land.


Valpolicella Classico 2008 (Stefano Accordini) 65% corvina, 30% rondinella och 5% molinara macererar i 12 dagar och lagras enbart på ståltank. En väldigt blyg doftbukett letar sig försiktigt upp för glasets innervägg - moreller, röda vinbär och torra drag av krita. En ganska elegant komposition men på tok för tillbakadragen för att göra något större intryck.

Munkänslan är ytterst saftig och läskande men samtidigt slät och opersonlig. Syrorna biter till en smula och eftersmaken är ekvivalent med en bättre tranbärsjuice. Det här är ett schysst buffévin varken mer eller mindre, lägg på en 50-lapp och uppgradera till ripasson för ett intressantare alternativ. Finns hos Le Papillon i Köpenhamn och kostar 85 DKK.


Valpolicella Classico Superiore 2008 (Zenato) 85% corvina, 10% rondinella och 5% sangiovese. 6-7 dagars maceration och 12 månaders lagring på slavonska 3300- och 5500-litersfat. En något tätare näsa med mörkare körsbär, lingon, nougat och en ren mineralisk ton som gäckar.

Munnen bjuds på en bra syrlighet i det mörkare citrusregistret, helt OK fyllighet med en medelintensiv frukt och mycket lätta tanninstick som ligger kvar en stund långt uppe på tandköttet. Det här är snäppet intressantare än Accordinin men fortfarande inte särskilt övertygande. Finns som sagt på SB och kostar 119 SEK, nr 12385.
Det här duger min själ inte, vi hämtar vår nyvunne valpolicella-favorit som får visa var skåpet ska stå.


Valpolicella Classico Superiore 2006 (Pietro Clementi) Nu snackar vi! Årgången är förvisso bättre och ett par års extra mognad har definitivt bara gjort gott. Här sjuder det av eteriska nagellackstoner, fet körsbärsparfym och gnistrande gnejs. Ett helt annat djup i doften som vid jämförelse med de två tidigare kollegorna framstår som närmast häpnadsväckande.

Skillnaderna i munnen är minst lika uppenbara - nätta piskrapp av de subtila tanninerna och intensiva syrastick bildar union med en sjukt läcker körsbärsfrukt som man bara faller som en fura inför. Det här kan jag dricka, i stort sett, varje dag! Finns hos Gerbola Vin och kostar 90 DKK, dvs ungefär samma pris som de andra fast MER än dubbelt så mycket vin för pengarna.

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Tack Patrik för att du hjälper min profetia att överleva påsken. Jag hade också tänk att ge den en hjälp på traven men det får nog anstå till efter påsk.

Vintankar sa...

Hej!
I mitten av maj ska jag på en vinresa till Valpolicella. Jag lovar bättra på profetian om Valpolicella med ett flertal bloggposter om de viner jag smakat och de vingårdar jag besökt.

Så Ingvar profetian lever åtminstone fram till midsommar.

JC

Italienska viner sa...

Ingvar - Ägna du dig i lugn och ro åt påskölen så håller vi ställningarna.

JC - Jag ser fram emot att läsa om dina besök. Vilka producenter står på schemat?

/Patrik

Vintankar sa...

Vi åker med Clubamarone så det blir
Roccolo Grassi
Viviani
Villa Monteleone
Bertarole
och några till som jag inte minns namnet på.

JC

Ingvar Johansson sa...

Viviani är en mina favoritproducenter. Deras amarone är naturligtvis mycket bra men jag föll verkligen både för deras instegs- Valpolicella och ripasson.