lördag 2 april 2011

Barolosafari [-ró-;-fá-]

"Barolosafari" borde vilken dag som helst dyka upp i Svenska Akademiens lista över nyord. Ordet torde ha emanerat ur den svenska bloggosfärens idoga undersökande av den danska vinmarknaden. Innebörden/betydelsen är ungefär att man kryssar runt mellan de danska vinimportörerna, företrädesvis i centrala Köpenhamn och de norra förorterna, för att lasta bilen (lämpligen av kombi-/herrgårdsvagnsmodell) full av läckerheter såsom exempelvis just barolo.


Att handla vin i Danmark är något väldigt annorlunda och komplett väsensskilt mot att stå i brödkö i snålblåsten på Regeringsgatan eller Hansacompagniet. Detta blir vi snart varse då vi för första gången letar oss ner till Le Papillons pittoreska källarlokal på Vesterbrogade i Fredriksberg. Ägarparet Sanne och Frank Nielsen undrar om vi månne är sugna på att smaka lite spanska viner? En sådan fråga är svår att svara något annat än ja på, även om vi främst kommit ner för att handla några flaskor av deras ypperliga rosso di Montalcino från La Mannella och lite Gattinara från Antoniolo.

Snart har vi provningsglas, vatten och ost framför oss och korkarna åker ur ett par Montsantviner där en grenache vielles vignes 2005 från Agricola Falset-Marcà är ruskigt charmig med tydliga Priorat-vibbar. En intressant kuriositet från Cariñena, höghöjdsodlat och bestående av en blandning av cabernet sauvignon, merlot och syrah vid namn: 8.0.1, bjuder på renhet och syrlighet i en frisk stil som man sällan förknippar med spanska viner - tack för den lektionen!
När vi senare står och baxar in fångsten i bagageluckan, slår det oss att vi har betydligt mer än några flaskor rosso di Montalcino och Gattinara med oss ut...

Färden går vidare genom ett vårrusigt Köpenhamn - 18 smäktande grader och pyrande solsken - mot den livliga italienska stormarknaden Supermarco alldeles nere vid Sydhavnen. Rikt sortiment av ostar, salume, oliver och vin och massor av folk, varav minst hälften snackar italienska, som handlar och ackederar på tillbörligt manér. Vi köper en rejäl bit Toma piemontese och en sardisk vällagrad getost som heter Crabu. En rejäl burk sardeller - acciughe - i olja kostar 19 DKK, att jämföras med Zetas mikroskopiska fingerborg för minst samma pengar. Sympatiska priser, bra omsättning på grejerna och effektiv service - varmt rekommenderat om ni har vägarna förbi.

Vi har kontaktat Magnus Gerbola i förväg för att handla lite dolcetto och Valpolicella superiore. Lördagar har butiken stängt och dessutom kan Magnus inte själv ta emot just idag så vi kör hem till hans kollega Emil i Vedbaek för att plocka upp våra lådor. Härligt flexibel entreprenörsanda som känns synnerligen exotisk för någon som är van vid det svenska systemet.

Mer av entreprenörskap och skön flexibilitet får vi oss till livs när det är dags för dagens sista möte. Carlo Merolli har aldrig öppet på lördagar och vi åker av olika anledningar ALLTID över sundet på just lördagar. Vi har i vanlig ordning bestämt med Carlo att vi ska komma hem och hämta honom för att tillsammans köra bort till lagret så att vi kan handla. Bilen breddfylls med lambrusco, friulano, soave, barolo och olivolja och Carlo drar osökt paralleller medan begreppet "barolosafari" och vikingarnas härjningar och plundringar...

Väl hemkomna är vi svårt nyfikna på ett par av dagens fynd varför vi öppnar två, synbarligen, vitt skilda viner att ackompanjera vår vitello tonnato som strategiskt utvunnits ur resterna av gårdagens kalvstek.


Valpolicella Classico Superiore 2006 (Pietro Clementi) Jag säger det direkt: Det här är hur bra som helst! Alla övriga kommentarer är egentligen onödiga men för att det hela ska förtydligas en aning kan tilläggas att det generöst delar med sig av söta körsbär, mandel och syndigt volatila målarburkstoner. Eminenta syror och full fart på frukten även i munnen, för att återigen travestera Vinosapien så är detta ett redigt och drickbart vin med härlig energi. Ett i stort sett felfritt matvin i oemotståndlig stil som man blir lycklig av. Kan dessutom fås för en spottstyver: 90 DKK hos Gerbola Vin.


Barolo del Comune di Serralunga d´Alba 2007 (Cascina Cucco) Fina ljusröda fruktaromer blandar sig med friska örter och diskreta kryddor, angenäm nebbiolokaraktäristik med rosor och fjäderlätta tjärtoner. Den attraktiva lättheten i kombination med den rika frukten får tankarna att fara iväg mot enklare bourgogne. Tanninerna är dämpade i en klart drickvänlig stil och syrorna sticker iväg åt det orangea citrushållet. Även detta är ett mycket trevligt vin, inte en barolo som får tiden att stå stilla men ett välgjort och supersympatiskt matvin. Prislappen på 125 SEK vid köp av 6 flaskor är också oerhört sympatisk, hos Carlo Merolli såklart.

11 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Ah - jag kan bokstavligen se det hela framför mig, minus snödrivor på gatorna. Vilka dolcetti blev det från Gerbola? Var GPS:en lika smidig och välfungerande som vanligt? Hölls blodsockret i schack? Frågorna hopar sig!

Rara droppar sa...

Det är just såna här inlägg som gör att man med säkerhet vet att det är vår.

Härlig inspiration!

Italienska viner sa...

Jörgen - Nej, några snödrivor var inte synliga den här gången. Däremot stod skillan och krokusen i full blom i de Virumska och Vedbaekska trädgårdarna. Vi köpte ännu en låda Principiano Sant´Anna 2009 - en favorit här hemma. Gerbolas valpolicella rekommenderar jag varmt för ett påseende, eller förresten - det är en order!
Vi börjar för övrigt nå en punkt nu där GPS:en är mer eller mindre överflödig...

Rara droppar - Jo, vårkänslorna är på topp må jag säga. Låt mig ta tillfället i akt och berömma din fantastiskt lärorika blogg - underbart fokus som får en annan att känna sig kollossalt spretig. ;-)

/Patrik

Per and Britt, BKWine sa...

Men saknade ni inte det fantastiska vinutbudet i Sverige när ni var över sundet? Där har de ju ett sånt erbarmligt urval jämfört med i Sverige. ;-)
-P

Italienska viner sa...

Per - Jo, det var lite klent med sydafrikansk pinotage och BiB:ar.;-) Fast det är klart, nöjer man sig med att gå ett varv på Irma eller SuperBrugsen så är det lätt att tycka att SB i Trollhättan kanske inte är så dumt ändå. Man får göra lite research innan och leta upp specialisterna.

/Patrik

Anonym sa...

Kooperativet Falset-Marcà gör riktigt bra viner för pengarna. Har inte sett dem i Sverige så det får väl bli en tur över sundet.

Om Carlo Merolli ska bli ihågkommen för EN sak i vinvärlden så är det väl hans ihärdiga kamp för riktig lambrusco. Minns fortfarande den blandlåda han levererade personligen för snart tio år sedan. Sköna grejer.

Rara droppar sa...

Tack för de orden, men att påstå att din blogg är spretig, NO WAY. Jag läser och lär.....

Anonym sa...

Ojoj! Nu såg jag att Le Papillon hade Celler Vall Llach också! Min favoritpriorat alla kategorier!

Herren sa...

Vilket härligt äventyr och skön läsning om "the real thing" när man just nu är begränsad till virtuell vinsafari a la datorspel.

Italienska viner sa...

Öhman - Carlos devis: "Barolo till vardags och Lambrusco till fest!" är mitt i prick.
Le Papillon verkar ha mycket kul vid sidan av sitt utmärkta italienska sortiment. Engagerade och kunniga vinhandlare.

/Patrik

Henning sa...

Barolosafari er et fint begrep! Det burde inn i både det norske og svenske språket:-) Skal selv på en barolo/brunello-safari til København i mai, tar med meg tipsene dine på veien..