fredag 2 juli 2010

Lavajuice

Det mullrar och pyr som aldrig förr ur Europas högsta aktiva vulkan. Etna är snart sagt det hetaste vinområdet i Italien just nu och kvalitetsnivån har höjts avsevärt under det senaste decenniet. Glöm de där syltiga, kokta fruktmonstren från Sicilien som vi alla lärt oss att hata - Etnas karga, svarta, vulkaniska jordmån och odlingarna på hög höjd producerar, i rätta händer, härligt friska och komplexa viner på lokala druvsorter som nerello mascalese, nerello cappuccio, nero d´avola och carricante.
Vi ska prova två vita viner baserade på carricante och vi grillar hälleflundra som får sällskap av en rejäl laddning verdure grigliate och en aioli-liknande kall sås med basilika.


Tenuta delle Terre Nere Etna Bianco 2007 är till största delen carricante med en kompletterande mängd catarratto, grecanico och minella. Producenten är en av de mer omtalade just nu och det är Marco & Iano de Grazia som står bakom. De är väl mest kända som exportörer men är sedan 2002 även vinmakare och numera även ekologiskt certifierade sådana.

Vinet är ljust gyllengult och släpper direkt iväg en ljusfruktig bukett med persika, galia och mandel. Lite vitpeppar, muscovado och aska finns med som fotnoter. I munnen är fruktkärnan mjukt avrundad och mineraliteten känns pigg, balansen är utmärkt med en lång eftersmak och en syrlighet som andas harmoni.
Stilen är ganska lätt och frisk, ett mycket elegant vin utan att vara "stort".

(16p/20)


Azienda Vinicola Calabretta Carricante 2006 är 100% carricante från Massimiliano Calabrettas 70-åriga stockar. Han är tredje generationens vinmakare på ön och har än så länge inte gjort så mycket väsen av sig men när vi nyligen pratade med Frank Cornelissen så nämnde han Calabretta som en av de hetare Etna-producenterna med framtiden för sig. Cornelissen berättade förresten också att om han skulle starta om idag så skulle han köpa mark i Ligurien, där det fortfarande går att fynda, och börja odla vermentino.

Hursomhelst så är detta ett mörkare, tätare och halmgult vin. Näsan bjuds golden delicious, tobak, turkisk peppar och mandel. En ljuvligt gulfruktig skapelse med stor och kraftig doft som bygger på med hö och massor av mineraler, tandläkarmottagning och gula plommon. Syrligheten är härligt ungdomlig men vinet ger för övrigt ett moget intryck med fyllig pondus och lätt beska i eftersmaken. Ett vin som påminner om en riktigt bra chenin blanc från Anjou eller Vouvray. Smaskens!

(17,5p/20)



Etnavinerna är inte helt enkla att hitta i Sverige men Ad Libitum importerar Tenuta delle Terre Nere. Etna Biancons storasyster Cuvée le Vigne Niche 2007 kan beställas via SB och dolt varunummer (473271-01) för 205 SEK, dock minst 3 st flaskor. Den provade Etna Bianco 2007 kan man köpa hos Enoteca i centrala Köpenhamn för 110 DKK.
Carricante 2006 från Calabretta säljs av Carlo Merolli och kostar 105 DKK vilket är ett väldigt bra pris för ett så pass stort vin.

14 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Intressant läsning Patrik, Etna bubblar. Namnet Marco de Grazia bör inneböra att det finns kapital bakom satsningen hos Terre Nere...

Och som sagt ett schysst pris på Calabretta hos Carlo!

Har ni testat carricante från Benanti?
Inte alls dumt när vi smakade på räkcirkusen.

Hörs & ses!

Niklas Jörgensen sa...

Glöm inte heller relativt unga firman Graci! Alberto Graci's vingårdsmärkta Quota 600 på Nerello Mascalese sägs vara grym! Etna Rosso. Ännu ej provat själv...

MVH

Niklas

Italienska viner sa...

F&V - Benanti gör två stycken riktigt intressanta Etna Bianco: Bianco diCaselle och Pietramarina Superiore som verkar vara en riktig dräpare.

Niklas - Graci är noterat, tack för tips.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi fick smaka båda två. Pietramarina var super.
Men det var de röda som storligen överraskade genom att vara så burgundiska. En riktig ögonöppnare!

Anonym sa...

Gracis "normale" är riktigt fin, lite mer syra och friskhet än Terre Neres till ungefär samma pris. Har tyvärr inte provat Quota 600.

/Magnus

Italienska viner sa...

Hej Magnus!

Är det Gracis Etna Rosso normale du jämför med TdTN´s d:o? Utveckla dig gärna.

Har du koll på TdTN´s cru-nerelli? Vi tänkte ställa upp dem emot varandra och känna av. Enoteca sålde förresten Calderara Sottana 2007 för 210 DKK just nu.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Har en 06:a av Quota 600 liggandes. Kanske dags prova snart :-)

Italienska viner sa...

Absolut Niklas. Graci verkar lockande, var köpte du Quota 600?

/Patrik

Magnus sa...

Hej Patrik!

Ja, det är de båda producenternas normale jag syftar på. Skillnaderna låg väl främst i att Graci är lite stramare och vitvinslik än TdTN som har lite mjukare frukt. Det kan vara fråga om årgångar eventuellt; jag provade Graci från 2006 och 2007 och Nere från 2008. En god vän till mig från Catania (vars föräldrar har en vingård planterad med bl.a. Nerello :-)) tyckte att TdTN var mer typisk för Etnavinerna än Gracin dock.

Jag har inte provat någon Cru från Etna tyvärr. Det låter som en väldigt trevlig provning!

Italienska viner sa...

Intressant Magnus. Graci låter bestämt som en producent att hålla ögonen på.

Vi fick även tips om att viner på druvan perricone, från västra Sicilien, ska vara aromatiska, lätta och med distinkta syror. Vi har en Porta del Vento "Maqué" 2009 på lut som ska bli kul att testa.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Snubben har bara varit igång 5-6 år med sin vinproduktion så nog är det en som är värd följa (Graci).

400 lådor gjorda av Quota 600. 50 år gamla stockar - på 600 meters höjd.

£26 köpte jag den för - BBR.

MVH

Niklas

PS. Öppnar snart..

Magnus sa...

Patrik - En tredje siciliansk druva i "lättare" stil är väl även Frappatto.

Det finns ju ganska många druvor i Syditalien som utmanar den där klyschan om dem som tunga, mjuka och sötaktiga när man börjar räkna - Aglianico, Gaglioppo, Piedirossi... Det finns mycket att upptäcka!

Italienska viner sa...

Frappato läggs till listan - mycket att upptäcka som sagt... UTAN att behöva lämna stöveln.

Däremot har vi gått på pumpen de fåtalet gånger vi provat kalabriska gaglioppo - t ex Librandi. Dessa har oftast bekräftat fördomarna och klyschorna men det handlar väl som vanligt om vem som håller i spakarna och vilka ambitioner denne har.

/Patrik

Magnus sa...

Ja, det har du rätt i. Det är väl den enkla utvägen att elda på med små ekfat och 20 % Cabernet om man ska introducera något utanför det välkända. Det verkar som om det finns en diskussion liknande den i Montalcino i Kalabrien just nu: http://bereesapere.blogspot.com/2010/05/il-vero-problema-che-si-viene-creare.html
Jag har tyvärr ingen producent att rekommendera på rak arm, och den enda Cirò jag kan hitta på bolaget är naturligtvis ekfatad (inget fel på producenten dock, har druckit andra viner från dem som varit bra om än lite slätkammade.)