lördag 3 juli 2010

Lunchtjut


Vi brukar dra oss till minnes en incident som utspelade sig tidigt i vår "vinkännar-karriär". Vi semestrade i Lazise vid Gardasjön och stod i någon supermercato med en till bredden fylld korg med salume, giardinieri, ostar och oliver. Nu skulle bara ett lämpligt vin väljas ut att ackompanjera den här lyxlunchen som senare skulle intas på hyrlägenhetsbalkongen.
- Eehh, amarone är väl schysst?
- Jaa, det är grejer det! Och 16%! En sån tar vi.
Väl tillbaka så dukades läckerheterna upp och två stycken Duralexglas ställdes på bordet den här julidagen när luften dallrade i de minst 3o graderna.
- Mmm, det var min själ grejer det.
Efter c:a 30 minuter och en snabbt evaporerande (min bästa förklaring) flaska amarone så var huvudet blytungt och efter ytterligare 10 minuter låg vi bägge tvärdäckade med näsan i vädret och sov tungt fram till 21-tiden då vi kravlade oss ur bingen för att borsta gaddarna och sussa vidare natten igenom.

Nej, lunchviner ska vara lätta och alkoholsvaga. Är det dessutom hett, som idag, så får de gärna vara kylskåpskalla och frizzante - läge för lambrusco således.
Färgen är blålila - deep purple - med ett tjockt skum vid första upphällningen. Frukten är tydlig och rak, bubblorna kittlar på tungan medan syrorna är intensiva. Helt otänkbart att dricka utan lämplig mat dvs salume, ostar, hembakt bröd och en friskt dressad sallad.
Naturligtvis inget provningsvin men en dag som denna funkar det utmärkt till en slö långlunch eller varför inte picknick.
Ad Libitum säljer Antica Osteria Lambrusco (Medici Ermete) lådvis; 6 flaskor á 70 SEK via SB och dolt varunummer (473268-01).

Inga kommentarer: