fredag 30 juli 2010

Monferrato Pinot Nero 2007 & Moscato d´Asti 2008 (Paolo Saracco)


Nyss hemkomna från Piemonte ser vi oss tvungna att hitta ett par lämpliga flaskor att tända av med - ingen cold turkey här inte. Paolo Saracco är en av de mest hyllade Moscato d´Asti-producenterna, han håller till i Castiglione Tinella som hänger på bergskammen mot Monferrato Astigiana men fortfarande i Langhe. Man pumpar ut över 600000 flaskor moscato årligen och blygsamma 6000 av pinot neron som odlas i Bricco Quaglia - vaktelläget - som alla La Spinetta-aficionados känner till.


Pinot Nero 2007 är klart transparent trots sin ganska mörkt blåröda färg. Direkt ur flaskan råder det inga som helst doftmässiga tvivel om att vi har en pinot noir i glaset, däremot vore det svårt att pricka ursprunget så direkt. Ganska fatpräglad och internationell i sin framtoning men mycket sympatisk. Röda mogna bär i form av hallonparfym och moreller. Kryddor åt det bruntorkade hållet med körvel och muskot men även lite friskare gröna toner när nosen fått arbeta sig ner en bit i glaset. På det hela taget ett angenämt doftintryck men kanske lite väl raffinerat och tillslipat?
Till våra grillade tonfiskfiléer med nudelsallad funkar det sådär, bra syrlighet och fin fruktkropp men inte riktigt klockrent för att möta upp limesyrorna och chilikryddigheten i dressingen - en chansning. Efter maten händer det däremot något i glaset, en elegant stenfruktsparfym dyker upp och plötsligt skulle det kunna vara en läckert dansant barbaresco av hög klass som vi sippar på. Fatkaraktären känns utvädrad och stör inte längre samtidigt som smakprofilen har kommit i balans, ett kontemplationsvin som kräver luftning alltså.

(16p/20)


Moscato d´Asti 2008 är läckraste nektarin, mogna päron, ananas och mango i massor. Härligt intensiv fruktsyra som hela tiden hålls på plats av sötman - världsklass!

(17p/20)

Vinerna säljs av Carlo Merolli och som vanligt var vi inte först...

Inga kommentarer: