lördag 23 januari 2010

Barolo Bricco Viole 2005 (Mario Marengo)


Vi har läst och hört en hel del om Mario Marengo det senaste året men faktiskt aldrig provat något av vinerna därifrån, omdömena har varit positiva så det ska bli roligt att få bekanta sig närmare med ett av vinerna.
Vi har ställt fram en Bricco Viole som är en vingårdsbetecknad barolo från La Morra, en liten remsa mark med plantering från 1955 som har rikligt med vildväxande violer mellan vinranksraderna.
Marco Marengo sköter ruljangsen och är tredje generationen vinmakare med dugligt stöd av legendaren Beppe Caviola.

Medelkraftig intensitet och en röd lyster av något mörkare slag.
Vi känner direkt mandarin, kanel och Kungen av Danmark. En rik rödfruktig hallonkaraktär riktigt skiner igenom som ett skuggspel i bakgrunden.
Doften är väldigt djup och komplex med sammetslen frukt och tydliga nebbiolomarkörer i form av rosor och riktigt mörklila violreferenser. Man kan inte snusa sig mätt på det här.

Klart övertygande munkänsla med finpulvriga tanniner, lite stendammstorrhet och spänstiga syror - La Morra-elegansen materialiserad. Allt biter tag i kinderna och insidan av överläppen för att sedan hålla sig kvar en god stund och sedermera lämna fältet fritt för en knäckig och förtjusande eftersmak.
Det är naturligtvis ungt men likväl öppet och inbjudande, lagring kommer göra susen men för oss som älskar ung nebbiolo finns det ingen anledning att tveka med korkskruven - dä ä bar å dra.

(19p/20)

7 kommentarer:

andersuw sa...

Hej Patrik,

Det där lät ju trevligt. Vi har ännu inte provat någon Margeno men ser fram emot att göra det vid tillfälle.

La Morra-elegansen till trots har dock detta vin inte sitt ursprung i La Morra (där Marengos källare ligger) utan i nordöstra hörnet av "Comune di Barolo". Bricco (delle) Viole, som är relativt högt belägen, är emellertid känt för att ge eleganta snarare än kraftfulla viner så på det viset har du ändå rätt. Såvitt jag vet är det bara en annan Baroloproducent som gör en vingårdsbarolo härifrån, nämligen G.D. Vajra. Vajra var först på plan och Bricco delle Viole är hans bästa vin. Marengos alternativ har, tror jag, dykt upp först under senare år.

andersuw sa...

Eh ... nordvästra hörnet av Barolo skall det förstås vara. Svårt det där med väderstreck.

Italienska viner sa...

Tack för korrigering Anders, ser i Gigi Brozzonis utmärkta "100 Barolo" att du har rätt men man skulle med god vilja kunna kalla det SV La Morra om man kisar ;-)

/Patrik

andersuw sa...

Det har du så rätt i. Och man skall väl inte heller inbilla sig att terroir- och kommungränser uppvisar någon hundraprocentig samstämmighet.

Apropå vingårdar i Barolo och Barbaresco: Du har väl redan skaffat den här boken, som är ett absolut måste för varje sann Nebbioloälskare?

http://www.amazon.com/Wine-Atlas-Langhe-Barbaresco-Vineyards/dp/8884990416

För de verkliga nördarna, däribland jag själv, finns också dessa magnifika kartor (som jag för egen del upptäckte och beställde nu i höstas):

http://www.enogea.it/Enogea/Le_Cartine.html

http://www.rarewineco.com/html/maps/lang.htm

Finns redan för samtliga kommuner i de båda distrikten utom La Morra (kommer nu i vår) och Verduno-Roddi-Grinzane (kommer nästa höst).

Rekommenderas starkt även av rent praktiskt skäl. Äntligen klart besked om var producenterna egentligen håller hus så man slipper överdriven terroirkontakt av det slag ni råkade ut för på Ginestra. ;-)

Micke sa...

Hej Patrik.
Jag provade Marengo Bricco Viole i december. Då var provningen blind och den stod sig otroligt bra mot betydligt dyrare Barolo. Efter ditt inlägg kunde jag inte hålla mig längre, utan beställde några st som landade idag hos mitt lokala bolag. Jag ska dock testa mitt tålamod och låta dom vila ner några år.
VH
//Micke

Italienska viner sa...

Anders - Slow Food Editores Atlas är beställd, såg den i somras men har inte kommit loss - tack för inspiration!

Hej Micke - lycka till med lagringen, ett klart karaktärbyggande projekt.

/Patrik

andersuw sa...

Patrik,

Skönt att höra att Atlasen är på ingång. Jag kan i det närmaste garantera att den snabbt kommer att bli synnerligen vältummad och då inte bara för kartornas skull.

För den som vill ha verkligt detaljerad och systematisk information på vingårds- och producentfronten är det dock Masnaghettis/Enogeas kartor som gäller.