onsdag 13 januari 2010

Barolo Serralunga d´Alba 2005 (Fontanafredda)


Som en kär gammal vän dyker Fontanafreddas normale troget upp i SB:s standardsortiment år efter år. Ibland närmast uppseendeväckande angenäm och andra år lite mindre intressant, i år dessutom i helt ny skrud!
Det årliga och ärorika uppdraget är att släcka barolosuget i varenda stuga från Ystad till Haparanda (eller vid närmare koll snarare Lund till Östersund...) och representera en hel region och dess vittomspännande vinstil.
Lyckas man med det då?

I vanlig ordning är färgen lite åt det mörkare hållet, klar lyster och semitransparent intensitet. Doften ger sig blygt tillkänna med mandelmassa, körsbär och långkokt tomatsås. En tydlig mineralitet, som brukar pocka på uppmärksamhet i nästan all typisk Serralungabarolo, framträder.
Frukten ger ett mörkt intryck med drag åt kompott och syrupinlagda plommon, målarpytsen tittar fram så småningom och öppnar upp anrättningen som hittills varit lite sluten.

Munkänslan kännetecknas av lite stickiga tanniner och en friskhet som uppfattas som slank, tämligen strama syror men inget som tar över. Allt är stiltypiskt och korrekt men ganska tamt och själlöst, eftersmaken är kort och ger ett platt intryck.
Vinifieringen är traditionell med lång skalmaceration och lagring på stora botti, druvorna är hämtade dels från egna ägor och resten köps in. Årgången är lite svårbedömd men i det här fallet verkar man inte riktigt hunnit med innan regnen kom - det känns lite urvattnat.

Som helhet är 2005:an trevlig att sniffa på men alldeles för lätt, slank och oansenlig i munnen, stordriftskänslan är påtaglig och bidrar till det bleka helhetsintrycket.
Vi hoppar över den här och hoppas på bättre lycka 2006.

(14,5p/20)

8 kommentarer:

andersuw sa...

Intressant att Fontanafredda helt övergått till stora fat i Serralunganormalen. Tidigare var det ju åtminstone delvis mindre (och nyare) tunnor med i spelet.

Vi tyckte den här trotjänaren fick ett litet lyft i årgång 2000, när den särskilda Serralungaversionen infördes (eller i vart fall just hade införts) och köpte då ett sex-pack av den. Men sedan verkar det tyvärr ha gått utför. Varken 2001:an eller 2004:an har i våra ögon hållit måttet riktigt, trots att detta är årgångar då det borde funnits alla förutsättningar för att lyckas. Och det låter ju knappast som 2005:an är någon höjdare heller.

Dags för SB att byta leverantör i standardsortimentet? Varför inte Produttori del Barbaresco som ju uppenbarligen levererar bättre Nebbiolo för mindre slantar och dessutom finns att tillgå i stor upplaga?

E sa...

andersuw: Håller helt med dig om att SB borde byta leverantör, men du underskattar nog betydelsen av att kunna säga att man druckit Barolo, tyvärr. Dock borde det väl finnas andra representanter även inom den appelationen som skulle kunna göra jobbet bättre.
/Erik

Italienska viner sa...

Enbart stora fat sedan 2004 tror jag mig ha läst. 2000 och 2003:an vill jag minnas som trevliga och öppna viner.

Håller också med om att det är dags att byta hovleverantör, SB:s upphandling är såklart knepig då de vill kunna förvissa sig om obehindrad leverans under ett års tid men detta känns förlegat.

/Patrik

andersuw sa...

Erik: Det är möjligt att du har rätt i att jag underskattar betydelsen av "conspicuous consumption". Fast det är å andra sidan inte en kategori av vindrickare som jag anser det särskilt viktigt att tillfredsställa. ;-)

Det är å andra sidan också möjligt att jag överskattar betydelsen av att vinet skall finnas att tillgå i stor upplaga. Detta är visserligen standardsortimentet. Men jag undrar hur många flaskor av Fontanafreddas Serralunga som SB egentligen säljer per år. Om det i praktiken handlar om rätt måttliga mängder finns det ganska många Baroloproducenter som i mina ögon vore klart bättre alternativ.

Sedan är det förstås så att SB inte bara borde ha en Barolo utan också en Barbaresco i standardsortimentet. Och på den punkten tror jag Produttori är svårslagen, särskilt med tanke på hur kvaliteten på deras "normale" utvecklat sig under senare år.

andersuw sa...

Patrik: Man får trösta sig med att vi numera är mindre beroende av SB och dess sortiment än någonsin tidigare. Som av en händelse ringde det på dörren medan jag satt och skrev föregående kommentar. Det visade sig vara ett lika välkommet och innehållsrikt paket från södra Tyskland. ;-)

Italienska viner sa...

Som av en annan händelse skickade jag just iväg ytterligare en beställning till södra Tyskland...

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Det låter som att det finns en risk att 05:an släcker Barolosuget i varenda stuga. För gott.
Jag tror dock inte att det går att byta ut en barolo mot en barbaresco som toppnebbiolo, även om PdB's 06:a är ett bättre vin. Visst är det synd att Fontanafredda kommer att bli första, och sista, bekantskapen med barolo för väldigt många svenska vinkunder.

Italienska viner sa...

Sant Ingvar, man kan i alla fall inte beskylla 05:an för att vara en crowdpleaser...

/Patrik