tisdag 5 januari 2010

Barbaresco 2004 vs 2006 (Produttori del Barbaresco)


Inför stundande påfyllning av 2006-depåerna känns det relevant att jämföra årgången med en annan storhet: 2004.
Vi klistrar på en rejäl remsa gaffatejp över årgångsetiketterna och häller upp direkt i glasen.


GLAS 1 - Utseendemässigt är de båda glasen förvillande lika varandra, möjligen kan glas 2 sägas vara aningen mindre klart och kanske något mörkare än glas 1.
Här finns rejält med nypon, hallon, jordgubbar och ljusröd frukt. Snart anar man lätta stråk av tjära och gummi, en påtaglig friskhet som av mynta och ett allmänt lätt intryck.
Mycket livliga syror i pigg och ungdomlig stil, slank munkänsla och en tendens till äpplig kartighet förleder oss båda att tro att vi har ynglingen i glaset.

Tji fick vi, det var 2004:an som ståtade med alla dessa vitala epitet - förmodligen en hint om lagringsdugligheten.
Bra barbaresco i renaste stil. (17p/20)


GLAS 2 - Redan vid första sniffen slås man av de mörkare tonerna i andra glaset; bigarråer, korinter, sukat, pomerans och torrare kryddighet. En hemtrevlig pust av varm äpplekaka och marsansås ger sig till känna.
Distinkt nebbiolofrukt med subtila sekundäraromer som rosor och violpastill.
Finkorniga tanniner som stannar länge på tandköttet men "rundare" än första glaset. Ger ett allmänt mognare intryck med ett djupare doft- och smakspektrum.
Underbar balans och helhetskänsla.

Vi trodde nog att vi hade ett lite mognare vin i andra glaset men vi gick fetbet...
Inget snack om vilket som är det trevligare vinet men 2004:an kan nog tänkas ha mer att ge med tiden. (18,5p/20)

20 kommentarer:

Anonym sa...

Har 06orna kommit nu alltså? Ser bara 04or i BS.

Italienska viner sa...

2006:orna har funnits tillgängliga hos Philipson Wine i Danmark ett par månader nu, till ett helt OK pris dessutom...

/Patrik

Ulrik sa...

Den som ändå kunde handla dem i Danmark?

Nu har jag hört talas om ytterligare ett trevligt användningsområde för gaffa-tejp. Det funkar till det mesta.

Anonym sa...

Aha synd. Danmark blir ett problem. Kan ju vara så att det är 2006 i BS nu med för det är oftare fel än rätt på årtalen i BS..

Ingvar Johansson sa...

Intressanta iakttagelser. Visst är gaffatejp en oundgänglig produkt.

Anonym sa...

Ingen som ska handla i danmark och har vägarna förbi Mälardalen?

Italienska viner sa...

Gaffatejp blev visst årets julklapp enligt Svensk Handelsförening.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Högintressant rapport, Patrik! Den bekräftar förväntningarna, och det känns ännu bättre att ha investerat i en låda 2006. Vi ses!

Ja, vad gjorde man utan gaffa?

Italienska viner sa...

F&V - Vi har inget spikat leveransdatum, vi är ju sugna på Origowines Piemonte-tillställning men har inte hört något datum bara "februari" så vi hoppas det i så fall inte kolliderar med vecka 8.
Styr ni söderut i närtiden?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Ingen brådska! Vi har inga planer på Skåne innan påsk åtminstone. Hoppas vi ses i samband med Origo-provningen...

andersuw sa...

Intressant rapport Patrik. Men vilka slutsatser tycker du egentligen man kan dra om de båda vinernas kvalitet på lite längre sikt?

Inte för att jag är någon allmän anhängare av teorin om viner som går in i tunnlar och sedan sent omsider kommer ut på andra sidan. Men jag har däremot tyckt mig märka att vissa viner (inte minst unga nebbiolo) tenderar att bli mer snarare än mindre "ogina" de allra första åren när de tappat sitt "baby fat" (läs lättförgångna fruktestrar) utan att riktigt hinna finna något annat att visa upp istället. Kan det åtminstone delvis handla om något sådant i denna jämförelse.

Vi har såväl en 06:a som en 05:a liggande i avvaktan på provning. Men alla våra 04:or sover dessvärre törnrosasömn i vår tyska depå så dem kommer vi inte åt just nu. Hade annars varit frestande att ställa upp alla tre mot varandra för att syna era slutsatser i sömmarna. ;-)

Italienska viner sa...

Hej Anders.

Det ligger säkert mycket i vad du säger, när den flyktiga ungdomsfräschören stuckit lämnar den liksom dörren öppen för mognadstoner som i det här fallet troligen ännu inte hunnit dit.
Vi försöker alltid prova ett vin med utgångspunkt i vad det presterar i glaset och inte hypotetiskt efter sju år i ryggläge.

2005:an har vi överhuvudtaget inte smakat men kör en minivertikal ni med vetja!

/Patrik

andersuw sa...

Ja 05:an får säkert gå en rond mot 06:an vid köksbordet tämligen snart. Trots att vi inte var bilburna fick vi dessbättre med oss ett och annat nytillskott när vi hälsade på i vår sydliga depå över nyår. Så det blir nog inte den enda intressanta tvekampen framöver. ;-)

Italienska viner sa...

Flaskorna öppnades i tisdags och har stått halvfulla i kylen till idag fredag, vi kan konstatera att intrycken består.
2006:an framstår fortfarande som den öppnare och mer tillgängliga av de båda och 2004:an verkar ha äntrat en något oginare fas eller om man vill kalla det tunnel.
Förbaskat god barbaresco den där 06:an!

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi har druckit nollfemman nyligen och den har lite gröna och kantiga tanniner jämfört den elegantare nollfyran. Gott och sympatiskt, men orkar väl knappt upp till 90-strecket...

Det vi allra mest längtar tillbaka till just nu är Roagnas ljuvliga 2003 Pajé...

Italienska viner sa...

Oh yeah, Roagna-Pajén är beställd och dyker upp nästa vecka. Ska bli kul att se om den kan leva upp till de, vid det här laget, skyhöga förväntningarna?

/Patrik

andersuw sa...

Vår lilla "verticale" blev av fortare än jag kunnat ana. Har du inget stramare undrade O. (min hustru) efter att vi avnjutit en Riesling Hagenschlauf 2004 från Domaine Becker (Zellenberg) till havskatten igår kväll. OK, detta borde vara rätt tillfälle tänkte jag och gick raskt ut i förrådet efter Produttoris 05:a och 06:a.

Även om de båda syskonvinerna först föreföll förvillande lika kom skillnaderna snabbt i dagen. Det här doftar mer sa O. ganska snart och pekade på 06:an. Och intressantare fortsatte hon. Kryddor tillade hon efter en stund. Kanel ... och ... äppelkaka (sic!).

Tilläggas kan att 06:an också hade lite högre smakintensitet och längd samt något kraftigare (men alls inte otrevliga) tanniner. 05:an är alls inte något dåligt vin men slås ändå av 06:an i alla avseenden. Några gröna eller kantiga tanniner upptäckte vi dock inte i årgång 2005. Den framstod helt enkelt bara som något tamare och mindre intressant i jämförelse med 06:an.

Hur 06:an i mina ögon står sig vid en jämförelse med 04:an är svårare att säga eftersom min minnesbild av den sistnämnda inte är purfärsk. Men det skulle i vart fall inte förvåna mig om 06:an drar det längsta strået även i den duellen. Den är i så fall den allra vassaste Produttori "normale" jag provat genom åren (d.v.s. alla årgångar från 1998 och framåt utom 2000 och 2002).

Roagnas Pajé 2003 provade vi redan i mellandagarna. Mungiporna pekade kraftigt uppåt på oss alla så den är förstås beställd sedan någon vecka tillbaka. Man får hoppas att SB:s förråd räcker.

Samma reaktion infann sig för övrigt också när vi provade Fenocchios tre vingårdsbarolo (Bussia, Cannubi, Villero) i årgång 2004. Så det blev påfyllning i källarförråden på den fronten också.

Frankofilen sa...

Intressant läsning! Även jag drack en 2005 Produttori under julhelgen, och fann den lite grön och aningen gles, men klart god och rätt fin ändå. Jag var kanske en smula mindre positiv än FV när vi mailade strax efteråt och undrade hur man hade skördat i förhållande till regnen (som väl hur som helst var lindrigare än i Barolozonen?). Nollsexorna måste absolut provas.

andersuw sa...

Nja, regnen var nog ungefär lika besvärande i Barbaresco som i Barolo. Det störtregnade inte men fortsatte däremot att droppa i över en vecka från de första dagarna i oktober och framåt. Odlarna visste vad som var att vänta och Produttori valde att skörda före regnet. Det kan ha inneburit aningen (men bara aningen) mindre mognad än den ideala.

Italienska viner sa...

Tackar för noterna Anders, kul med äpplekakan.

Man skördade 24/9-30/9 2005 vilket låter en aning tidigt. Skalen var osedvanligt tunna så man vågade inte riskera eventuell klasröta vid plötsligt regn som mycket riktigt kom den 2/10...

Vädret var nog ganska identiskt i Barolo just det här året.

/Patrik