onsdag 4 november 2009

Dolcetto d`Alba 2007 (Roagna)


Vi ger oss i kast med den senaste, tillgängliga årgången dolcetto från Roagna Azienda Agricola I Paglieri som, i förhållande till sin storlek, måste vara en av de mest välbloggade producenterna just nu? Vi blev oförblommerat förälskade i hans 2006 Dolcetto d´Alba, en mycket trevlig vardagsbagatell som ruvar på ett magnifikt inre djup.
Alla är väl vid det här laget medvetna om de ytterligt traditionella vinifieringsmetoder som Roagna borgar för varför vi går rakt på pudelns kärna.

Vi skådar en sedvanligt pinot noir-lik brygd med djupblå virvlar runt den rubinröda kärnan och möts av en frisk örtighet och nyklippt gräs direkt ur glaset.
Vidare blir vi varse en sofistikierad piptobakston, sötlakrits och lätt vegetativ multnad. Lingon, körsbär, nydraget tändsticksplån och mineraler kommer till.

Slankare och lite blygare i munnen än 2006:an, frisk och ungdomligt delikat med korta syror och nada tanniner, såklart. En bra balans ger ett välsnickrat helhetsintryck.
Föredrar 2006:an (om vi haft några kvar...) men misstänker att den här kommer i kapp efter ett år på rygg, det brukar inte krävas eoner när det gäller dolcetto.

(16,5p/20)

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Inte helt otippat Patrik, att vi drack samma vin till vardagspastan och capresen igår kväll. Lite stramarte än nollsexan men lika intressant att sniffa på, tyckte vi. Ett perfekt matsällskap och den mest intressanta och egensinniga dolcetto vi någonsin smakat (gäller förresten båda årgångarna).

Italienska viner sa...

Absolut en fulländad matackompanjatör och helt klart en dolcetto i en klass för sig själv.

/Patrik