fredag 6 november 2009

Barolo Cerrati 2004 (Cascina Cucco)


Jag vet, det börjar bli mycket Piemonte nu, kanske skulle starta en systerblogg där man kör resten av Italien : Klenare Italienare? Eller Renare Italienare? Lite mer specifikt kanske : Tanigare Toscanare? Eller också steker vi den idén och kör på som om det regnar.

Barolo Cerrati från Cascina Cucco i Serralunga d´Alba har vi alla läst om och särskilt 2004:an har vi förstått skall vara något särdeles, vi provade 2005:an i somras och tyckte att den var OK men då fick vi tio baroli på raken i små eländiga ISO-glas.
Efter en heroisk insats av F&V, som i allmänhetens tjänst ryckte ut och försåg större delen av den barolo-suktande populationen med denna ambrosia, sitter vi nu med Mature-kuporna framför oss och häller upp.

En ljus och brukligt transparent vätska med ett subtilt olivmörker men en klar orange aura. Vi översköljs direkt av pomerans, mandarin, eukalyptus, hinkvis med amarena och mörk bitter choklad. En kolossal extraktion som gör oss mållösa och något religiöst infinner sig i blicken på hustrun. Massiva pustar av lösningsmedel, mandelmassa, julkryddor och alla röda bär man kan komma på, det är kul att bara sticka ner näsan i glaset för varje gång man kommer upp har man hittat något nytt.

I munnen har vi riktigt finsandiga tanniner som kristalliserar sig i kinderna och smäckra syror som masserar tandköttet - superelegant! En imponerande längd i eftersmaken med aptitretande torrhet och fin, fuktig tobak på gomseglet.

Någonting hände på Cascina Cucco 2004, vad det var och hur det gick till vet jag inte men man har fått till ett ruggigt bra vin oavsett priset, att det sen råkar kosta 132 DKK får väl betraktas som grädde på moset men den här rackaren står upp mot det mesta i den här stilen.
Vi är helsålda och börjar oroa oss för att 12-packen inte blir långlivad...

(19p/20)

3 kommentarer:

Ulrik sa...

Jag ser fram emot att öppna min del av lasten, även om jag bara tog halva din ranson. Provat den tidigare och det är onekligen ett kap!

Finare Vinare sa...

Riktigt härlig läsning, Patrik - och en skön känsla att så pass enkelt kunna sprida lite pur piemonte-lycka till sina kära grannbloggare.

Och skulle lådorna ta slut så har ju Carlo en dryg pall kvar. Ni har ju rätt nära till...

Hälsa hustrun och kör på som om det regnar...

Italienska viner sa...

Vi kör på som om det regnar och dricker PdB´s barbaresco 2001 till gåsen ikväll... Snacka om att slakta heliga kor.

Carlo föräras troligen ett besök innan jul.

/Patrik