söndag 1 november 2009

Maglietta Rossa Barbaresco Riserva 2001


Vinshopping i Helsingör är ju inte vad det har varit sedan alla de gamla bekantingarna som Simon Unna och Vinspecialisten slagit igen men på första tvärgatan till vänster, utanför stationen, ligger en liten butik som alltid brukar ha något intressant. I somras fick vi syn på den här obskyra barbareso riservan som kostade mellan en och halvannan dansk hundring.

Maglietta rossa är ju en sådan där röd ledartröja, som alla cykelintresserade säkert förstår poängen med, och vinetiketten berättar om Giovanni Gerbi som kallades "den röde djävulen" och vann Giro di Lombardia en gång och Giro del Piemonte tre gånger. Däremot är det betydligt svårare att hitta några fakta om vinet mer än att det är buteljerat av MGM Mondo del Vino.

I glaset ser vi ett riktigt ljust vin med klar tegelton som liknar ett slags transparent nyponsoppa. Förvånansvärt stor och skrymmande doft som skjuter skarpt med stora kirschbössan och slösar med riktigt trevliga mandelmassa- och bittermandelreferenser. Stiltypiska särdrag i massor; oljefärg, tjära och vissna violer.
Ett alldeles superbt sniffarvin som dock inte håller hela vägen - i munnen besväras vi direkt av en sötsyrlig ton av apelsinkaraktär, det finns inte tillräckligt med torra tanniner för att möta upp. Eftersmaken är av ett trevligare slag med lite mognadstoner som stannar i munhålan.

Den här typen av viner, med inköpta druvor och oredovisad vinifiering, blir ju sällan något att skriva hem till mor om men ett gott år som 2001 kändes det som något som var värt att testa. Det blir troligen inte något återköp men vi har en flaska till som vi kan snusa på.
(15,5p/20)


2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kul inlägg. Har stått o funderat på just en sådan här ett flertal gånger men alltid passat. Det låter ju lite bättre än vad man kunnat vänta sig. Vinshopping i Helsingör är ingen höjdare längre. Jag tänker kolla in Backe Vin på Kongevejen 69 vid nästa Helsingörsbesök. På Helsingörs Vinfestival hade de en del intressanta viner till vettiga priser.
Butiken i Simon Unnas lokaler verkade ha skärpt till sig lite och grannen har en del bra saker också.

Italienska viner sa...

Hej Ingvar!

Backe Vin låter som ett bra tips, deras hemsida lämnar en del övrigt att önska men vi pyser dit nästa gång ändå.

/Patrik