lördag 2 februari 2013

Boca 2008 (Le Piane)


Dags för ny årgång av ett av mina absoluta favoritviner alla kategorier - Le Pianes Boca är något av det renaste, mest livfulla och eleganta som står att finna i nebbioloväg idag. Christoph Künzlis elfte årgång har höga förväntningar på sig och således mycket att leva upp till. Låt oss redan här och nu avslöja att 2008 inte lär göra någon besviken. Vi talar om extremt högklassig juice som levererar på en nivå som ytterst få Langhe-producenter är i närheten av, avseende renhet, elegans och sirlighet.

Men vad nu? Första lilla upphällda skvätten direkt vid öppnandet riktigt bjuder ut sig, formligen larmar och gör sig till, bankar på kastruller och skanderar "Här är jag!". Det här är ovanligt, Boca brukar behöva gott om tid och luft för att samla ihop sig och komma igång, liksom smygstarta och blomma ut undan för undan, särskilt vid den här synnerligen späda åldern. Det här behöver snarare tid och en rejäl vända på karaff för att lugna ner sig.

Men som det lugnar ner sig! När dammet lagt sig efter den initiala urladdningen möts vi av en otroligt elegant och mörk frukt som närmast kan liknas vid en riktigt blödande mogen bigarrå som doppats i smält Valrhona-choklad, mineraliska pustar av blod, järn och rabarber, supersnygga violtoner och en diskret fond av mandel och hasselnötter. Tanninerna är ungdomligt täta men finblästrade och ytterst salivinducerande medan syrorna är så ljuvligt ystra och pigga som de någonsin kan bli i det där svårdefinierade spektrumet mellan gul och orange citrus. Lång och gänglig eftersmak som liksom står och balanserar länge och väl på tungroten innan den till sist släpper greppet.

Givetvis en kompanjon av rang till lammfiléerna och den gräddkokta savoykålen men det här bälgar jag precis lika gärna i mig rakt av. Det är så oerhört gott och stimulerande på egen hand att jag börjar undra om det här egentligen är en årgång som är lönt att lagra? Den kommer med all säkerhet att utvecklas och mogna med grace men blir det bättre än så här? Fan vet. Gör er själva en tjänst och prova - Winewise och BaroloBrunello har 2008:an. Satans grymt vin!

Det har skrivits en del om Le Piane tidigare här på bloggen, för den som är nysgjerrig.

9 kommentarer:

Lessrof sa...

Ok, det var dödsstöten. Köp kan inte motstås efter en sådan beskrivning. Har en ensam 2005 liggande. Tänkte först investera i 2006 men 2008 verkar vara det att satsa på om man nu måste välja och gärna vill dricka så snart som möjligt.

Italienska viner sa...

Jag tycker absolut att du ska klämma några 2006:or också, som dock är ett helt annat vin i en klarrödare, mera burgundisk stil och kanske inne i en lite bråkigare fas just nu. 2008:an är pur opulens parad med såväl ståt som charm. Inget annat än ren kärlek! 2007 var också ovanligt extrovert men grövre och kantigare och passades på för min del.

/Patrik

Gôut sa...

Patrik,
Nollsexan var "best in show" för mig under bloggkonklaven i våras. En halv låda just beställt till bra pris från Italienska magasinet. Är just nu inne i en Nebbiolo-fas. Rio Sordo 2005 satt som en smäck igår till ånde-confit.

Italienska viner sa...

Så det blev Rio Sordo, klokt. Vad har hänt hos Philipson förresten? Inte en PdB i listorna så långt ögat kan nå?

/Patrik

Gôut sa...

Nu tror jag minsann farbror har gått och blivit skumögd.
http://www.philipsonwine.com/default.aspx?m=315&p=283&pd=2476&ly=1&ns=1&drp=2&lbl=1&gst=0&guid=7e453188-c438-4085-9e6b-73fd339736b5&text=&ss=1

Italienska viner sa...

Då är jag med. Jag tryckte på deras "Piemonte"-snabbsök och där var det minsann helt läns på kooperativ-juice.

/Patrik

Piu Rosso sa...

JEG er nysgjerrig, that's for sure! Glæder mig stadig til mit første møde med Le Piane og det kan jo kun gå for langsomt:) Herlig læsning!
VH Niels

Finare Vinare sa...

Då har vi testat.

Från frankofilt håll gnälldes det lite om att nebbiolodruvan inte uttryckte sig med önskvärd tydlighet, och att smaken vette åt det kartiga.

Vi för vår del (både S & T) var väldigt förtjusta i både aromatik och proportioner. En förtjusande spänstig version med snarast syrahlikt skogiga och violblå drag. Här blir det påfyllning!

Vinosapien spikade givetvis efter kort fundering ;-)

Italienska viner sa...

2008, kartig?! Jo, det är klart att om man värmer upp med Napa-cab-from-hell kvällen innan så kanske... Tur ni inte hade 2005 eller 2006 med er i så fall. ;)

/Patrik