lördag 16 februari 2013

Barbaresco 2008 (Cascina Baricchi)


Efter dusten med PdB's Pajé 2005 är vår barbaresco-tand rejält blodad varför vi plockar fram en 2008 från Cascina Baricchi, en producent som av någon anledning inte riktigt slagit genom i den svenska vinbloggosfären trots ivriga hejarop från Holte. Vi har druckit och uppskattat åtskilliga flaskor av Baricchis dolcetti i olika årgångar och gillar även pinot neron Brigante skarpt men har faktiskt aldrig smakat deras nebbiolo. Det här lär enligt uppgift vara den sista årgången barbaresco man gör så man får kanske hoppas att den inte är alltför tilltalande...?

Men det vi har i glasen är en mycket fokuserad och väldefinierad barbaresco med en mörk, samlad frukt diskret ornamenterad med krita, köttsaft och ett uns myrten. Ingen särskilt stor och kraftfull näsa alltså, utan mer åt det elegant återhållsamma hållet. Smaken är direktare med ett mörkfruktigt centrum, kalkpulvriga tanniner och fint sting i syrorna. Trivs ypperligt på matbordet och sköter sig med den äran till och med tillsammans med vår lite vinovänliga bagna càuda. Eminent drick-nu-barbaresco från en klassårgång. 154 MUK hos Carlo Merolli.


Här är förresten en bild från det lokala Systembolaget, som jag ju tidigare skrutit med att jag inte frekventerar så särskilt ofta. Hur som helst kunde jag räkna till inte mindre än nio! (nove, neuf, nine, IX, ni, девять, nueve) olika amarone på 100 kronor-plus-hyllan, när jag var där i eftermiddags. Wow, jag tror knappt att man kan hitta ett dylikt utbud ens i en välsorterad enoteca i downtown Negrar!

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

De lär inte ha Lasse Stefanz-amaronen i Negrar i alla fall.

Italienska viner sa...

Inte här heller, faktiskt. Ska man ha sådana godbitar kanske man är hänvisad till BS?

/Patrik

Lessrof sa...

Intressant är också att man placerat Barolo Albe bredvid Elvis-vinet. Samma målgrupp eller är det någon i personalen som gjort en kupp och syftar på att Nebbiolo är the king of grapes?

Italienska viner sa...

Du kan vara något på spåren där! Kanske rentav ett liksom subliminalt budskap: "Return to sender" eller dylikt?

/Patrik

MH sa...

Läge att börja vänja sig kanske?

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5445323

Danmark finns ju alltid kvar förstås, till glädje för dem som bor i Skåne.