lördag 20 oktober 2012

Piggaste pinot 2010:orna söder om Dalälven


Så kom den då äntligen - lådan med Philippe Gilberts ljuvliga Menetou-Salon Rouge 2010, som vi fick smak på (och beställde) i somras av Vinik. Men den som väntar på något gott... och så vidare. Vi är förstås ivriga att åter få sätta tänderna i det här charmtrollet och plockar dessutom fram ytterligare en flaska av den fantastiskt trevliga jänkepinoten County Line 2010 från Sonomaproducenten Radio-Coteau, till höstens första ankbröst.


Menetou-Salon Rouge 2010 är ståltankslagrad pinot noir från det innersta av Loire, vägg i vägg med Sancerre och  Pouilly-Fumé. En ljus skapelse i rödbetsröd dress som sprätter iväg en tät skur av ljusröda bärtoner - röda/vita vinbär, röda krusbär, klarbär - samt ymniga famnar rabarber och vackra violpustar. Doften är verkligen fullpackad av mineralitet och har väldigt mycket gemensamt med gårdagens Carema. Åh, så attraktivt och förföriskt!

Syrorna är närmast vitvinsettriga och tanninbettet är av det allra lättsammaste och snällaste slaget man kan föreställa sig. Den nästan fjäderlätta strukturen och salivutsöndrande saftigheten gör det här till ett oerhört angenämt vin att bälga i sig och läska sig med. Den stiliga lakritsknycken på slutet känns ungefär som den där posen gymnasterna gör när de landar efter ett väl utfört plinthopp, med armarna ut och allt. Grymt trevligt vin, att socialisera kring och skicka i sig rejäla klunkar av. Ett vin som man får vara gjord av sten för att inte handlöst kapitulera inför. Till ankan finns det dock annat som regerar:


County Line Pinot Noir 2010 har mer av en klassisk profil med sin distinkta pinositet och fatrondör. Här finns en intensiv stenfruktsparfym som kollaborerar ypperligt med den kalktorra mineraliteten, det nygarvade lädret och de blodiga stråken. Seriösare, men likafullt mycket lätt att tycka om.

Munnen stämmer mycket väl överens med näsan. Balansen är utsökt och vinet känns makalöst elegant med en närmast leviterande förmåga och sidenslät textur. Inga överslag på något håll, inget som sticker iväg eller skenar - bara harmoni. Och med en klädsam fruktsötma som blir vän med den romspetsade apelsinsåsen och den glaserade spetskålen. Ett eminent ankvin.

Härlig uppvisning av två fantastiska viner som är otroligt olika men ändå har massor gemensamt. Radio-Coteaus La Neblina 2010 ligger i pipen och ska bli spännande att prova, och det är inte utan att man blir riktigt nyfiken på vad Philippe Gilbert kan trolla fram ur sin sauvignon blanc?

Menetou-Salon 2010 finns hos Vinik och County Line 2010 är utsåld hos Bergman Vin, priset ungefär detsamma: runt tvåhundringen.

4 kommentarer:

Lessrof sa...

Vafalls? Fransmän och amerikanare??
Och hur lyckas man beställa från Vinik då? Har tidigare provat skicka mail för att handla men inget svar.

vh

Italienska viner sa...

Jag vet! Helt absurt! Men de här godbitarna vägrar jag 'gå glip av'. ;)

Vinik, ja. Jag kan säga att tålamod och förstklassiga kontakter är A och O. E-post är inget optimalt kommunikationssätt då det tydligen är dålig täckning över Söders höjder men trägen vinner. :)

/Patrik

E och F sa...

Måste verkligen testa County Line PN, drack County Line Syrah för ett tag sedan och var inte helt nöjd. Jag hade gärna sett mer grönörtighet och mindre hårdrostade fat..
Kul dock att PN levererar!Erik

Italienska viner sa...

Hårdrostade fat slipper du i varje fall i PN, och en del grönörtighet finns där så det borde kunna falla dig på läppen.

/Patrik