fredag 23 mars 2012

Morgon Cuvée Corcelette 2010 (Jean Foillard)


Men herrejestanes vilket hallå och ståhej det kan bli för att det tillfälligt ska lanseras ett 20-tal (?) naturliga viner på Systembolaget. Det känns lite som perestrojka, som när Rocky I eller Batman gick upp på Moskvas biografer, McDonalds-köerna ringlade sig runt gathörnen i Vladivostok och Yngwie Malmsteen fyllde arenorna i Leningrad, sådär ett decennium eller två efter det att övriga världen hunnit tröttna, typ. Resten av den fria världen har ju haft tillgång till de här grejerna länge och hajpen har väl börjat klinga av vid det här laget, men nu har alltså någon bestämt att det är de svältfödda svenskarnas tur att få komma in i leken.

Det är ju inte precis några first growths vi har att göra med, utan den typ av enkla bonnaviner som, lite tillspetsat, finns att köpa för €10-12 på snart sagt varenda Statoil runtom i Europa. Ni vet, sådana viner som man tar 169 SEK/glaset för på ultrahippa vinbarer i Gamla stan...

Jean Foillards Morgon Cuvée Corcelette befinner sig ett steg eller två upp i komplexitetshierarkin från instegsbeaujolaisen Morgon Classique och är lika väsensskilt från Duboeufs Laura Ashley-blommiga tutti-fruttibeaujolaiser som Brahms är från Carola Häggkvist.

Det här har i alla stycken mer med en högklassig bourgogne att göra, som FV säger: på premier cru-nivå! Sagolik intensitet som välter ut hinkar med solvarma hallon och jordgubbar, ljus kryddighet och blod. Det känns rent, rent - inte kliniskt rent utan sådär oskuldsfullt spädbarnsrent. Makalöst vacker näsa. Men det är i munnen de här vinerna händer, syrorna är superdefinierade och frukten polpös och bildar tillsammans en harmoniskt läskande nektar som är svår att sluta bälga i sig i slösande klunkar. Jämför man med Lapierres Morgon 2010, som har lite mer av en dolcettokaraktär, så är detta ett par rejäla nummer större. Lätt det bästa jag smakat från Beaujolais!

Allt värt att veta om det här vinet kan man läsa här. Finns att köpa, året runt, hos Petillant/Skål i Köpenhamn. Tack till gamay-gamängen numero uno: Vinosapien för flaskan!

ps - Missa nu för guds skull inte årets upplaga av naturvinsfestivalen Fri Vin som kommer att gå av stapeln lördagen den 9 juni i Köpenhamn. Blir det bara en tiondel så roligt och intressant som det var sist det begav sig så är åtminstone jag nöjd.

pps - Mattias Kroon har skrivit en liten krönika i Sydsvenskan om naturvinsklimatet i Norge.

ppps - Någon som har ett bra knep för att på smidigaste sätt ta sig igenom den där lackförseglingen över  halsmynningen? Säkert en utomordentlig förslutning men köket ser ut som en krigszon varje gång man stått där och karvat och täljt för att komma ner till korken...

11 kommentarer:

Vinosapien sa...

bland det bättre jag läst...innehållsmässigt och vinbeskrivande...de senaste 3,14 åren...lätt!

och...foillard har ännu ett snäpp upp...3,14;)

Henrik sa...

Jag instämmer i allt, men kanske särskilt i ppps:et - hur får man bort lacket?
Man står där och skaver och hackar, skaver och hackar och gör det mesigt av rädsla för att inte skada flaskan vilket sannolikt försenar processen. Man kanske skulle sabrera?
Hursomhelst, man får onekligen sin belöning när arbetet väl är utfört.
Och jag håller också med Vinosapien, härlig not.

Finare Vinare sa...

Visst är Corcelette alldeles underbart ! Fin läsning...


Lacket: dra bara korkskruven rakt ner genom i vaxet och dra upp korken. Pilla bort eventuella lösa vaxbitar. Inget karvande, inget täljande, inget skavande, inget hackande ;-)

Italienska viner sa...

Hmm, FV-varianten var ju den mest uppenbara så den körde man ju med i början men det lyckas alltid slinka med några smulor ner i flaskan på något skumt vis. Det är ju så olika kvalitet på lacket, en del är verkligen supersmuligt. Henriks tips om sabrering låter spännande :) Kräver dock lite förarbete med tigersågen är jag rädd...

/Patrik

Vinosapien sa...

lackproblemet...precis som fv gör.
stanna när korken är halvvägs ur. blås rent runt kanterna. dra resten.
inget smul.

Ingvar Johansson sa...

Kanske kan problemen med lacken vara förklaringen till AoM's njugga bedömning av beaujolaiserna i naturvinssläppet ?
Eller så har de bara lackat ur på att ständigt vara två steg efter ?
Kul f ö att jämföra AoM's omdömen med de betydligt mera nyanserade skriverierna i munskänkarnas vinjournal.

Italienska viner sa...

Ingvar - "Kul" som i "kul att jämföra liktornar..."? :))

/Patrik

Anders Öhman sa...

Fantastiskt kul och välskrivet! Tack för läsupplevelsen! :)

Pär- Gunnar sa...

Banal jävla text utan substans. I tredje stycket försöker du så mycket att min treåriga dotter skämdes när jag läste högt.

Finare Vinare sa...

Hoppsan, den där typen av kommentarer ser man inte ofta i vinbloggosfären. Uppfriskande på något sätt, även P-G är fel ute ;-)

Italienska viner sa...

Absolut ovanligt och uppfriskande! Och upplyftande, med fäder som läser högt för sina treåringar, och på ett så pass tidigt stadium presenterar dem för den stora litteraturen. Är det substans du Pär-Gunnar och din dotter söker så har ni kommit helt rätt! Välkommen att botanisera vidare bland mina epos och se om det kanske är något annat som faller dig eller din treåring på läppen.

/Patrik

ps - Var det månne Carola Häggkvist-referensen i tredje stycket som blev för mycket för din dotter och fick henne att börja skämmas?