torsdag 15 mars 2012

Basic 2009 (Claus Preisinger)Här har vi ännu ett vin som det inte går att skriva sonetter om, eller salutera genom att stöta i trumpeter och banka på pukor eller timpani, hur gärna man än hade velat. Det här är nämligen ljuvlig joddlarjuice som lirar i den där lite svårdefinierade divisionen som kan rymma allt från riktigt delikat dolcetto och grym gamay till porlande perricone och fjäderlätt frappato. Läskande och lättsamt men också rustikt och rekorderligt, sånt vin som så populärt brukar etiketteras drickbart, med andra ord.

Claus Preisingers Basic 2009 är en blandning av zweigelt och St Laurent (90/10) från Pannobile-land runt Gols i Burgenland Neusiedlersee. Preisinger är ännu en i raden av alla unga indie-biodynamiker som tagit vinvärlden med storm på sistone.

En ganska tät och mörk, nästan violett, brygd med härligt jordnära bioaromer långt bak i doftbilden. I främre delen svävar mörk bigarråfrukt, lite tobak, fin mineralitet i form av saltstänkta klippblock och regnvåt makadam. I munnen har vi en tät fruktpastill med en smula sälta, sublima syror och ett lätt kli på tandköttet. Det här är smaskens och hur användbart som helst. Inte mycket annat att göra än att åberopa Blackmores gamla 80-talsvulgodänga: "I Surrender".


Köpt hos Österreich Vin i Köpenhamn för 95DKK.2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det låter annars inte som vinet har så mycket gemensamt med en 80-talsvulgodänga. Definitivt något att skriva upp på den ständigt växande listan

Italienska viner sa...

Här finns både slankhet och intensitet, som du börjat efterlysa på sistone Ingvar. Även Preisingers rena zweigelt har mer eller mindre ditt namn skrivet på etiketten. Vi provade Toni Hartls zweigelt 2010 nyligen men den var i enklaste laget.

/Patrik