torsdag 29 mars 2012

A Puddara Etna Bianco 2009 (Tenuta di Fessina)


Vi har druckit på tok för lite carricante för att jag ska våga påstå att den är en vit favoritdruva men de få som slunkit ner hittills har sannerligen gjort den till en prospect för snart vitdruvefavoritskap. Även Tenuta di Fessinas variant drar ett starkt strå till den tidigare lagda stacken.

Vilken härligt blänkande ren småtropisk frukt och hart när ljudligt knastrande mineralitet som slinker förbi den initiala vitblommigheten! Rent och friskt, fast med vaxiga honungstoner som diskret stampar i manegen och de karakteristiska mandeltonerna som finns där men håller en lägre profil än i tidigare smakprov av druvren carricante. Urskön näsa - vacker och åtråvärd.

Höga glasklara syror sticker till rejält på gom och i kinder, en lätt oljig struktur lägger sig som en presenning över tungan och frukten är frisk och lätt grapebitter. Det här för definitivt tankarna till Anjou eller Saumur snarare än till Sicilien. Här finns gott om ljus och hög fräschör men även en resolut och beslutsam botten som sammantaget gör det här till en kolossalt effektiv spelare på matbordet.

Tenuta di Fessina och Calabretta börjar utkristallisera sig som våra absoluta Etnafavoriter. Stilarna producenterna emellan är extremt olika - TdF's viner är rena, eleganta och dansanta medan Calabrettas är ruffiga, charmiga och utåtagerande. Producenternas båda Carricante ligger närmare varandra i uttryck än deras nerelle; exempelvis Erse och Nonna Concetta, men speglar likafullt de båda olika lynnena mycket väl. Magnifika viner rakt igenom, vad man föredrar är bara en fråga om dagsform.

A Puddara finns hos Der-Wein-Weber.

3 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Jag tycker den här är riktigt läcker! Och vi är ju uppe på 1000 meters höjd vad gäller Carricanten....kanske förklarar syran till viss del ;-)

Har en 2010:a hemma nu att prova. Lagringsmässigt, vad fick du för intryck där? Känns som den här kan klara en hel del år och utvecklas positivt?

MVH

Niklas

Italienska viner sa...

Vertikalkilometern kan ju onekligen ha ett finger med i spelet. :)

Lagringsmässigt känns den nära nog jämförbar med en bra Loire-chenin blanc. Redan fin jämvikt mellan knivskarpa syror och oljighet men det känns som om det kan löpa fram en fin guläpplighet däremellan med tiden. Den som lever får se.

/Patrik

Thomas Wijk sa...

Underbart vin med både friskhet som en Riesling och en tyngd som en Chardonnay. Krispig och frisk samt sydfrukter och tung i munnen. Jättegod till lax, kyckling, ljust kött. En fantastiskt gott vin som alla vinälskare bör prova och söka. Men smakar det så kostar det. Drack 2011 och har lyckligtvis två kvar i källaren där de kan ligga upp till fem år.