fredag 30 mars 2012

Barolo Villero 2006 (Giacomo Fenocchio)


Det här är väl så naturligt ett vin kan bli, utan att producenten nödvändigtvis bär det på skjortärmen - wears it on his sleeve, avere il cuore in mano - ja, ni fattar. Ingen tillsatt jäst, inga bekämpningsmedel, minimalt med svavel, långsam och varsam maceration, varken höga eller extremt låga uttag för att bibehålla autenciteten, traditionen och balansen i musten och givetvis lagring på gamla vackra botti.

Claudio Fenocchio är femte generationens vinmakare i Bussia och har tre av de vackraste och mest välskötta odlingarna i Bussia (Monforte), Cannubi (Barolo) och Villero (Castiglione Falletto). Vi har gott hopp om att klassiska 2006 kan vara en kanonårgång i händerna på denne nebbiolodomptör och drar korken ur en purung Villero, som brukar vara den utåtriktade charmören i syskonskaran där Bussia står för fruktmörkret och den stramare strukturen medan Cannubi ofta tillskrivs elegantare och sirligare toner.

Just elegans och sirlighet är annars något som Villero 2006 har gott om, vid sidan av all charm och direkthet. Näsan är intensiv med all världens tänkbara nebbiolomarkörer - tryffelångor, viol, torkade rosor, maraschino och Fabbri amarena, ett tunt lager julkryddor och avlägsna tjärpuffar. Härlig doftkomposition av klassiskt snitt som man aldrig kan tröttna på och som här levereras med klockren emfas.

Tanninerna är tuffa, helt klart i ungdomligaste laget, lite som att svepa ett glas apelsinjuice direkt efter att man gurglat sig i Listerine. Bra tryck även i syror och frukt men allt känns ändå under kontroll, inget som sticker iväg på fel håll. Det här behöver tid, minst ett halvt decennium innan nästa påtitt. Riktigt stor barolo i vardande - vi köper på oss för framtiden och gör trion komplett. Finns hos Winewise i Köpenhamn.

Vi har till dags dato bara haft positivt att säga om den här tradbarolopartisanen. Missa inte heller FV's hyllning av 2004 Bussia Riservan.

ps - Alla älskare av politiskt inkorrekt skämskuddehumor (Tänk Curb your enthusiasm eller Simma lugnt Larry - hur tänkte översättarna där förresten??) har förmodligen full koll på den briljanta danska serien Klovn. Enormt jobbigt, makabert och ekivokt. Men grymt kul.
12 kommentarer:

Flemming sa...

Dejligt at høre i også kan lide Klovn
og takker for de mange gode beskrivelser af dejlige vine.

Flemming

Finare Vinare sa...

... det är så att man dreglar ner tangentbordet. Grazie!

Tänk om man haft vett att köpa Fenocchio med en gång istället för de däringa La Spinetta. Visdom kommer uppenbarligen inte gratis...

Dansk i 08 sa...

Ja man funderar jo på vad dom håller på med på SVT och TV4 kanske ryktet stämmer att importörens fru har hotat med skilsmässa om klovn kommar att gå på svensk tv...

Italienska viner sa...

Dansken - Anar vi lite snaskig insider-info? Klovn gick väl förresten på TV4 Komedi för något år sedan?

/Patrik

Dansk i 08 sa...

Ännu et rykte som inte var sant, så funderar jag jo på om der år svenske folket det är fel på sedan ingen på jobbet har pråtat om klovn eller TV4 komedi har väldigt få tittare btw TV4 komedi visar "langt fra LAS vegas" just nu och det är jo helt fel ordning jvf klovn

castor fiber sa...

Kul läsning. Kommer nästa vecka besöka just Claudio och prova en del av hans härligheter.
Låter på ditt inlägg (och tidigare Fenocchiorelaterade) som om det kommer bli en lyckad svängom.
Förutsatt att jag hittar rätt cantina...

Italienska viner sa...

Härligt! Bara sikta in dig på Bussia Sottanas gamla kyrka/kapell så hittar du, även om skyltningen är i stort sett incognito. Vinerna tillhör Langhes yttersta toppskikt och Claudio är en gentleman så det är bäddat för en lyckad visit.

Fler producenter som föräras ett besök?

/Patrik

castor fiber sa...

Skall försöka ställa in radarn och magnetosomen på kyrkan, det låter som om GPS:en kanske stjälper mer än hjälper i detta fall.

Fenocchio är enda helspikade och som vi absolut ville till. Eventuellt att vi kontaktar Roagna för ett besök även där. I övrigt tänkte vi nog fräsa runt i en bil i Barbaresco/Barolo/La Morra och Monforte för att sikta in oss på spontanbesök vid någon/några gårdar trots lågsäsong. Några "får inte missas"-tips?

Italienska viner sa...

"Får-inte-missas-tips" inkluderar såklart Franco Conterno - kan rullas på frihjul, utan att starta motorn från Fenocchio ner i det allra djupaste av Bussia. Och Paolo Conterno i Ginestra, Monforte om ni traktar efter den kraftfulla baroloelegansen. PC's nollsexor borde kunna vara utomjordiska.

Har ni lust att prova något annorlunda, ögonöppnande och förföriskt så kör de 2,5 milen norrut till Trinchero i Vianoce, Monferrato. Grym barbera, dolcetto, freisa mm.

/Patrik

castor fiber sa...

Lysande! Skall genast diskuteras igenom!
Tack för tipsen.
/ Viktor

Hjord Andersson sa...

Har hört att Giacomo Fenocchio Barolo kommer att finnas i Systembolagets beställningssortiment från 121001!!! Hurra, korken ur!!

Italienska viner sa...

Värst vad du var exalterad, Hjord - fyra snabba kommentarer på mina olika Fenocchio-inlägg. Jag kan förstå din upphetsning om du precis fått smak på de här sublima vinerna. För egen del har jag gott om Fenocchio liggande redan, i årgångarna 2004-2008, köpta hos Winewise i Köpenhamn och på plats hos Claudio. 2009 kommer jag att hoppa över men hör av dig när 2010 kommer så får vi se vilka priser du kan ha att locka med då.

/Patrik