fredag 3 februari 2012

Ortensio Lando Valtellina Superiore 2008 (Luca Faccinelli)


Jag vet, Valtellina är sjukt underrepresenterat här på bloggen. En av orsakerna till detta är att det inte finns någon Köpenhamnsimportör med uttalad Valtellinaprofil. En annan är att många producenter, här uppe i ett av Italiens nordligaste vinodlingsområden, är vådligt förtjusta i att använda sig av färskrostade små barriquer för att bestänka sin kanske inte alltid helt utmognade druvmust med lite smörkolarondör och vaniljsötma. En åtgärd som inte brukar falla i särskilt god jord, i varje fall för vårt vidkommande.

Desto gladare blir vi förstås när det visar sig att Carlo Merolli plockat hem en liten laddning Valtellina Superiore med druvmaterial från Grumello av producenten Luca Faccinelli som verkar låtit sin lombardiska nebbiolojuice fått vila på stora och bättre begagnade botti. 


Vi har omedelbart ett vin som vill visa upp sig från sin allra elegantaste sida i glaset - det här andas prakt och pompa med all sin floralitet och mineralitet. Referenserna till de nordpiemontesiska subregionerna är tydliga, här finns särskilt distinkta tangenter till Lessona och Ghemme med burgundisk finess, vulkanisk knastrighet och skinande röd jordgubbsfrukt. Ljuvlig doft som känns högklassig utan att framstå som förnäm och högfärdig.


Synnerligen väl avstämt även i munnen med läskande, nästan kylig, rödfrukt och vackra vitvinslika syror. Tanninerna är på plats men håller sig långt bak i smakbilden med en subtil men likafullt tät struktur. Eftersmaken lever kvar längre än man först kan förmoda sedan den här ambrosian lämnat svalget. Fungerar utmärkt till gammal hederlig ugnsstekt kyckling med en champinjonsås men tål även vår fulla uppmärksamhet framför brasan i rent kontemplativt syfte. Klassnebba till väldigt angenämt pris: 175 SEK/DKK - vi fyller definitivt på.

3 kommentarer:

castor fiber sa...

Kul med lite Valtellina!
Varit i området? Tips på gårdar att besöka? Skall personligen dit (och Franciacorta) men har i ärlighetens namn inte alltför bra koll på gårdar värda att besöka.
MVH

Italienska viner sa...

Nej, har aldrig vinturistat i vare sig Valtellina eller Franciacorta.
Conti Sertoli Salis' viner gillar vi - barriquelagrad nebbiolo med stil, en gren få behärskar. Ganska svårt att hitta friska och rena Valtellinor tycker jag. De flesta verkar vara "Nino-Negri-serade"...

/Patrik

castor fiber sa...

Tack för svaret. Låter som nog med anledning för att åka på besök till Conti Steroli, hade nog tänkt mig Nino Negri också bland annat. Lika bra att passa på då man ändå är där.
/ Viktor