fredag 11 september 2009

Ginestrino 2007 & Fonterutoli 2007


Idel ädel adel och kända nunor. 2007 verkar vara ett kalasår även i Italien, lite hagelproblem under blomningen i delar av Piemonte men i övrigt en varm och stabil växtsäsong.
Det vi provade av 2007 i Chianti var synnerligen lovande så vi har förmodligen mycket kul att se fram emot framöver. Vi skickar ut förtrupperna och provar två kändisar.Spegelblank och vackert rubinröd. Stram frukt, tydliga nypon och spår av muskotnöt. Stor bärighet med framför allt hallon och friska pustar av örter - timjan och oregano. En hel del Earl Grey-referenser.
Inga spår av mineraliteten som var så påtaglig i förra flaskan.

Ung och potent med ganska högt placerade syror, strävhet som fastnar på tandköttet och en genomsympatisk tuggtobakston.
Förhållandevis lång och stabil eftersmak. Ett mycket mer komplett vin än sist.

(15,5p/20)
Mörkt djupröd med nästan svarta reflektioner. En trevlig fatanstruken svartvinbärsfläkt möter snudan (skånska för näsan) och bygger på med en smula stall och tämligen kompakta körsbär eller snarare moreller.
Stor, djup doft av skogsbär och lakrits med lite undervegetation i spetsen - allt levererat med hjälp av en superproffsig fathantering.

Härligt juvenila syror som inte på något sätt tar överhanden. Stiltypisk stramhet i ljuv balans med lättare tanniner.

(16p/20)

2007 i Italien ser ut att ha skänkt mycket intressant i vardande, inte utan att förhoppningar bygges.
Vinerna avnjöts till ryggbiff av kalv från Sunnantorp som troligen är den godaste köttbit vi ätit i år. Finns att köpa hos Kött & Viltspecialisten i Malmö.3 kommentarer:

Fredrik sa...

Tack precis vad jag behövde läsa :) Sitter här med en nyss öppnad Fonterutoli. Första sniffen och slurken lovar gott. Vad anser du om Fti 2006 vs 2007

Italienska viner sa...

Hoppas det smakade, var det en 2007?

Jag upplever Toscana- och Piemonte-2007:orna som oerhört fokuserade och fruktintensiva, nästan i klass med Rhone-2007.

Provade en Ser Lapo 2006 härförleden men den var i jämförelse med Fti 2007 nästan lite stängd.

/Patrik

Fredrik sa...

Det var en 07:a. Såhär i efterhand kan jag tycka att det var en ganska tanig doftkaraktär - lite sluten. Har för mig att 06:an bjöd på aningens större upplevelse. Jag hade förväntat mig även att den skulle öppna sig ytterligare.. Smaken var ändå okej tycker jag, som du säger, en syra som sitter klistrad som en tapet i munnen. Ska bli intressant att prova de övriga Ch.Cl. 2007.