torsdag 24 september 2009

Cremes 2007 (Gaja)


Varför kan inte karlsloken ha en hemsida som normalt folk? Nu får man googla sig igenom vartenda litet dammigt enoteca bara för att få reda på druvsammansättningen i vinet man köpt.
50% dolcetto och 50% pinot nero skall det i alla fall vara, 10 dagars fermentation på ståltank och "några" månader på gamla botti är de andra- och tredjehandsuppgifter som går att skaka fram.
Och jovisst - "cremes" är piemontesisk dialekt för "color cremesi" som efter yttermera googlande visar sig vara den röda nyans som går att finna hos en gladiolus eller Swazilands flagga...

Ett ljust och lättsamt utseende, anemiskt tomatröd (eller troligen "color cremesi"...) med åderblå periferi.
En doft av finstämd mysk och en del fuktig höstglänta varvat med sötvarma jordgubbar och smörkola. Förbluffande bra kräm i doften som snabbt växer till efter lite luftning, ett stråk av herrparfym och plåster oroar till en början men lite ytterligare luft avhjälper detta.
Snart har vi sandelträ, undervegetation och frisk blommighet i form av lavendel och rosor i glaset, en isande pust av mint typ Vicks blå stämmer in. Bärarsenalen sträcker sig från jordgubbar till röda vinbär via reducerad hallonbalsamico.
Inte helt oväntat en mängd burgundiska referenser.

Ren och extraherad jordgubbe dyker upp även i smaken och bärs fram av distinkta syror som sätter sig högt uppe på tandköttet, en diskret stickighet berättar om relativ ungdom.
Den myckna mängden syror kan nästan tas för tanninsträvhet men sådan står egentligen ej att finna. När allt lägger sig till rätta i munnen blir eftersmaken angenäm och förhållandevis lång.

Gaja är förstås en gigant och som sådan är det nästan lite beige att gilla hans viner, lite som Pat Metheny på gitarr, Usain Bolt på 100 m, Picasso i konsten, gillar man operatenorer är säkert inte Pavarotti det hippaste man kan ha i ipoden. Men skit samma - man blir sällan besviken när man smakar Gajas viner, detta är ju trots allt hans lowend bulkvariant; en vardagsdolcetto som kan hittas för EUR20 på varuhusen i södra Piemonte. (visserligen i egna små vitriner av ädelträ men ändå...)
Vinerna är alltid en ynnest att prova och jag har inget emot att vara ohipp.

(17,5p/20)


5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Härlig läsning om ett vin vi helt missat. Hur berlusconskt fenomenet Gaja än känns går det inte att komma runt att hans viner smakar väldigt bra på ett proffsigt och publikt sätt. Var handlade du Cremes?

Anders Jansson sa...

Intressant tips - jag har just upptäckt din blogg. Har du tips på var eller hur man kan köpa t.ex. detta vin om man bor i Sverige och inte har särskilt stora möjligheter att resa, vilket i praktiken betyder via Systembolaget eller via Internet.

Anders

Italienska viner sa...

Jag köpte det på plats, ur ett ädelträvitrinslåp på Il Castello i Canelli.

Just detta vin verkar ganska svårfunnet men för italienska viner i största allmänhet rekommenderar jag varmt "superiore.de" som har ett strålande sortiment, sublim service, schyssta priser och tolvflaskorsfrakt för EUR25.

Små importörer är ofta väldigt hjälpsamma om man kontaktar dem och framför sina önskemål.

/Patrik

Anders Jansson sa...

Tusen tack för tipset!

Anders

Fredrik sa...

Tack för tipset som sagt! Finfin blog, right up my alley :)