Jag har druckit åtskilliga viner från Etna de senaste 6-7
åren. Jag har gillat somliga medan jag tyckt att andra varit direkt ointressanta
och inte alls tilltalat mig – inget konstigt med det, en erfarenhet och ett
förhållningssätt som väl de flesta vinintresserade delar och kanske har till i
stort sett alla regioner? Det som jag däremot tycker är lite konstigt är att
det liksom inte sagt ka-ching mellan mig och fler producenter här, fastän det
egentligen i många avseenden borde
gjort det. Jag menar; vinerna härifrån uppvisar ofta samma kvaliteter, och inte
sällan liknande smakspektra, som jag kan uppskatta hos en mineralstinn nebbiolo
från norra Piemonte eller bli alldeles salig över i en svalodlad sangiovese från
Radda in Chianti. Den enda Etna-producent jag egentligen fallit pladask för, vars
viner jag verkligen älskar och ständigt återvänder till är Calabretta, en av de
få verkliga old-school-producenterna på vulkanen.
Och sedan var det ju förstås den här tjommen…
Vi har sedan en tid tillbaka förstått att det är Salvo Foti
man ska ha ögonen på för att få en uppfattning om hur vin från Etnas norra
slänter egentligen ska smaka. Han är född i Catania och har hållit på med
vinmakning här sedan 1981, på sistone som enolog och rådgivare hos bland andra Gulfi,
Benanti och ViniBiondi, men bestämde sig för några år sedan för att starta ett
eget projekt och göra sina egna
viner. Hans I Vigneri är en liten
sammanslutning med ett gäng andra småskaliga, traditionella odlare på Etna vars
syfte och strävan är att hålla de gamla anrika traditionerna levande.
Föreningen har hämtat sitt namn från Maestranzi dei
Vigneri som bildades på Etna 1435 och på många sätt var en inflytelserik
organisation i området under flera sekel. Idag består I Vigneri av sju
producenter/markägare och åsnan Ciccio som alla solidariskt hjälper varandra
med arbetet i vingårdarna.
Alla metoder man använder sig av är ytterst traditionella – enbart alberello-odlade
rankor, spontan jäsning i öppna tini och betongkar, lagring på 100-200
år gamla kastanjefat, ingen konstgödsel, inga pesticider, ingen
temperaturkontroll, ingen rening, ingen filtrering, lite svavel vid buteljering
om det behövs, racking och buteljering strikt efter månfaserna. Inte för att
svära sig till någon särskild sekt eller ideologi, utan bara för att det är så
man alltid har gjort, här liksom på så ofantligt många andra platser runt om i
Europa.
Druvorna till Vinupetra utgörs till obestämda andelar i fallande
storleksordning av: nerello mascalese, nerello cappuccio, alicante (grenache)
och francisi, från drygt 0,5 ha i Calderara in contrada Porcheria (Passopisciaro),
Castiglione Sicilia. Odlingen befinner sig 700 meter över havet på Etnas
nordsida och stockarna här har en medelålder på drygt 100 år.
4 kommentarer:
Hej,
Tack för rapporten. Finns det en svensk importör?
Jag vet inte. Jag har köpt mina hos www.attoadivenire.com i Italien.
/Patrik
Vi shoppade Salvo Foti från tyska unserweinladen.de. FInns en del annat smått & gott där...
Så du gillar Raddaviner?
Då har du väl inte missat Val delle Corti?
Eller varför inte L'Erta Di Radda, enklare, billigare men gott.
/Silfver
Skicka en kommentar