söndag 7 april 2013

Våroffer

En härlig lördag med ytterst trevligt umgänge (Lessrof med äkta hälft, Vinosapien och Ingvar) och alltför många och goda viner för att orka återge intrycken av samtliga med någon form av substans. Således hakar vi på det numera så trendiga bilderbloggandet men klämmer in ett kort men någorlunda kärnfullt omdöme efter vart och ett av vinerna, eftersom vi inte ens kan hänvisa till något Cellartrackerkonto...


Riesling Zinnkoepfle 2011 (Agathe Bursin) Snygga syror, trots viss sötma, och pigg aromatik. Inte uppenbart att det handlar om vare sig Alsace eller riesling men mycket gott ändå.


Etna Rosso Archineri 2010 (Pietradolce) Det här är en riktigt bra Etna rosso. Superfräsch, ren, naggande tanniner och härlig frukt. Klart läge för fördjupning.


Tant-Mieux Pètillant Naturel (Philippe Bornard) Småsött med kopiösa mängder kolsyra. Hur smaskigt som helst så länge kolsyran spritter på tungan, sedan tappar det fräschören. Upplyftande och kul.


Campo delle Piane Boca 1990 (Antonio Cerri) Myndig med mycket pondus. Har dock börjat sin färd nedför utförslöpan. 89:orna verkar piggare med mer frukt bevarad.


Carignan Novo Côtes du Roussilion Villages 2009 (Clot de l'Oum) Förvånansvärt lätt och läskande. Bra fräschör och syrlighet. Helt nytt för mig.Wachstum Bodenstein Grüner Veltliner Smaragd 2008 (Prager) Klara botrytisvibbar i doften. Pampigt och "stort", spännande och gott. Svårgissat...


Tokaji Hárslevelù 2005 (Demeter Zoltán) Apropå svårgissat... Underbart vin! Nästan omöjligt att sluta snusa på. Honungslent men med precisa syror i munnen.Munjebel 8 (Frank Cornelissen) Kul att dofta på, mycket kraft i munnen. Men efter ett par timmar trillar det ihop och smakar gåslever/inälvsmat. Synd.


Carlomagno Chianti Classico Riserva 2008 (Luiano) Klockren matdricka att bälga i stora läskande klunkar. Mi piace!Barbaresco 2008 (Ronchi) Den traditionella varianten av Ronchis barbaresco känns sluten men lovar gott inför framtiden. Skulle mycket väl kunna tas för en av kvällens många nerelli.


Barolo Rocche 1998 (Aurelio Settimo) Snygg mognad i perfekt fas just nu. La Morra-elegans med gott om mörk, sober frukt kvar.


Pikante Pinot Bianco (Edi Kante) Förmodligen den bästa Kante vi provat, utvecklas fint i öppnad flaska och ska bli kul att följa de närmaste dagarna.


Cahors Clos de Gamot 2005 (Fam. Jouffreau) Tvivelsutan ett bra vin men ganska dystert och gnälligt på något sätt. Saknar energi och vitalitet.Nerello Mascalese 2003 (Calabretta) Mycket njutbar nerello på magnum. Gott om tanniner, utmärkt syra, rik på frisk frukt men ändå med klädsam begynnande mognad. Dessutom med stor framtida potential.Barbaresco 2008 (Ronchi) Tydligen en modernare variant som jag finner tämligen atypisk men fasligt tilltalande. Lite cabernet franc-grönhet som kittlar näsan på ett behagligt vis, pigg frukt och fin rättfram syrlighet. Gott!


Renaissance Chateauneuf-du-Pape 2007 (Domaine de Cristia) Usch, på tok för klumpigt och baktungt. Sötfruktigt, trögflytande och huvudvärksframkallande. Pass.


Riesling Trum 2011 (Pichler-Krutzler) Rent, rakt, avskalat elegant. Men med en liten söt Wachau-pendang som framställer de höga syrorna i en god, mera förlåtande, dager.


d'Ampess Moscato d'Asti 2008 (Pietro Rinaldi) Bra, välgjord moscato med några år på nacken. Omöjlig att inte tycka om.


Il rosso delle Donne Boca 1996 (Conti) Lite blyg och bortkommen till en början men har mått bra av en natt i öppen flaska. Bra årgång, mycket kvar att ge.Quota 600 Etna Rosso 2010 (Graci) En smula cabbig och "internationell" till en början men tar sig fint under kvällens lopp. Imponerande koncentration med visst raffinemang.Arbois Nature du Jura 2009 (Domaine Rolet) Petrokemisk och yvig till att börja med, men inte minsta spår av oxidation. Utmärkta syror och fint upprensande i munnen. Kul!Vitovska 2007 (Zidarich) Kvällens vin, för min del. Jag vet inte för vilken gång i ordningen som Ingvar tar med just den här vitovskan, men den har aldrig varit bättre än nu. Underbart vin från en av Italiens intressantaste producenter.

Mer läsning här, här och här.

14 kommentarer:

Guran i vinkällaren sa...

Archineri är viner (både röda och vita) som man vill ha som "husvin" och lådvis av - de försvinner fort.. frächör är bara förnamnet! Kul men "krävande" uppställning!

Kjetil Finsrud sa...

Jag tyckte att 98 Settimo var sliten för et halvt år sen. Jord och rostigt järn i munnen. Mulig en dårlig flaska, annars er det en produsent jag uppskattar mycket.

Ingvar Johansson sa...

Stort tack för igår ! Fantastiskt trevlig i vanlig ordning. Kan tänka mig att det gick en eller annan col fondo till frukost efter den sittningen

Lessrof sa...

Storkok Coq au vin idag eller?

Italienska viner sa...

Guran - Tämligen omedelbar påfyllning av Archineri för vår del. Bra pris hos Atom.

Kjetil - Låter som en trött flaska, den här var i utmärkt form.

Ingvar - Ingen col fondo till frukost, vi hade så många öppnade flaskor att vi fick skölja ner müslin med gammal boca och barolo.

Lessrof - Det lär bli coq au vin, pere al barolo, bouef bourgignon och hemkokt glögg för hela slanten framöver.

/Patrik

E och F sa...

Dekadans!!
Underbar läsning, och vilka viner ni ställer upp med- viner med hjärta och själ! De flesta iaf! Zidarich är en producent jag måste testa.

Erik

Italienska viner sa...

Zidarich är mycket spännande. Vid sidan av den här fantastiska vitovskan så är Prulke 2009 (superelegant sauvignon/malvasia/vitovska med massor av finess) och den röda Teran 2010 (blå, fruktköttig, svalkande) två absoluta måsten.

/Patrik

E och F sa...

Var kan jag hitta Zidarich på dessa breddgrader?

Erik

Italienska viner sa...

winewise.dk

Skickar till SE, om det behövs.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

När det gäller Zidarich så ska man heller inte glömma bort hans malvasia. Mycket bra den också.

E och F sa...

Har druckit Kantes Vitovska över ett par dagar nu, den går verkligen inte av för hackor! Hoppas stordåd av Zidarichs nu ;)


Erik

Ingvar Johansson sa...

Zidarichs vitovska är ett helt annat vin gjort med skalmaceration. Har en mer rödvinslik struktur. Båda vinerna mycket bra, var och en på sitt sätt.

Unknown sa...

Kul att du har hittat Agathe Bursin, en skicklig producent och god vän. Men en 2011 Grand Cru Zinnkoepflé måste betraktas som extremt ung. Om 7 år kommer du inte att märka sötman, då har sockret integrerats och mineraliteten har tagit över.

Italienska viner sa...

Givetvis ungt, och jag är inte så säker på att man hade uppfattat någon påtaglig sötma överhuvudtaget om man provat Zinnkoepflé på egen hand, men direkt efter Pichler-Krutzlers krittorra Trum 2011 kändes förstås anslaget något sötare. Jättefint vin, i vilket fall som helst!

/Patrik