fredag 23 april 2010

Fèlsina Berardenga Chianti Classico 2007


Inspirerade av det senaste chiantismakprovet ger vi oss i kast med Fèlsinas enklaste Chianti Classico från 2007. Man blandar sangiovese från sina elva gårdar i Castelnuovo Berardenga och låter det ligga till sig tolv månader på små och medelstora fat.

En ganska ljus rubinröd ton, klar och nästan självlysande.
Även doften är ljus med en rödfruktig kärna av hallon, röd vinbärsgelé och moreller. En del mineraliska sidospår dyker upp efter ett tag och ger ett friskt intryck.
Smörkolan stämmer in fint i helheten och skvallrar om intelligent fathantering, lätta petrokemiska puffar ligger långt bak i doftspektrat.

Syrorna är tydligt markerade och finns framför allt i diskanten, den ljusa fruktigheten följer med in i munnen. Munkänslan är torr, lätt och matinbjudande.
Vi har sparat lite av Baronens Rocca som vaknar till liv igen på tredje dagen... Mycket mörkare frukt och dovare syror. Ett mognare och stadigare helhetsintryck om än i en mer "internationell" stil. Köttig och tät i strukturen med en ganska lång eftersmak.
Två mycket olika representanter men bägge är extremt välgjorda och funktionella.

(16p/20)



Inga kommentarer: