torsdag 2 maj 2013

Rosso di Valtellina 2010 (ArPePe)


Snorbra redan på instegsnivå! Fast det tillhör inte ovanligheterna att jag låter mig tjusas lite extra av de viner  som befinner sig längst ner på prestigestegen i många producenters produktportföljer. Det är oftast mest intressant att se vad man gör av sitt enkla druvmaterial, det som ska komma att bli everyday wines - sällan tillkrånglat, oftast osminkat och alltid avslöjande.
ArPePe är en femte generationens Valtellinaproducent som använder sig av traditionella och låginterventionistiska metoder i vingården och källaren. Och man förefaller inte ha något att dölja, att döma av den här superrena och gnistrande skira rosson.

Men den som letar efter tjära, tryffel och mörka violtoner i sin nebbiolo - be warned! Det här är ett helt annat uttryck, det som jag vill tro är nebbiolos innersta väsen, med ljus floralitet och klarröd bärfrukt i centrum - inte alls olikt en ståltankslagrad burgundisk pinot noir. Tjäran, tryffeln och det ibland digra fruktmörkret inbillar jag mig mest har att göra med Langhe-terroir. Också fantastiskt och underbart i sina bästa stunder, men något helt annat.

Här snackar vi som sagt renhet och ljusa frukttoner i näsan. Slankt, stramt, senigt, spänstigt, smärt, spensligt och smäckert på tungan. Precis som vi vill ha vår nordliga nebbiolo. Syrorna rensar undan föredömligt och löser de flesta bekymmer som kan tänkas uppstå vid torsdagsmiddagen. Det här är klockrent, i alla avseenden, och tillsammans med Luca Faccinellis Ortensio Lando Superiore det bästa vi druckit från den här oftast barriquebesudlade denominationen. Stefan Jensen i Köpenhamn säljer för 145 DKK.


5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jag är inte det minsta förvånad över att det här föll dig i smaken. Jag provade mig igenom hela sortimentet på Fri Vin och det är hög klass rakt igenom. Håller verkligen med dig i det du skriver om instegsvinen. Tycker att kvalitén där ofta säger väldigt mycket om en producent och hur den förhåller sig till sitt värv.

Italienska viner sa...

Jo, även jag provade igenom vinerna på Fri Vin. Fast ärligt talat blir det där mässprovandet för min del mest som att snabbspola sig igenom en film eller ett musikstycke - man hör/ser, i bästa fall, att det flimrar till något intressant någonstans men man kan inte riktigt säga vad det var. För min del brukar det krävas minst en torsdagskväll tillsammans med vinet för att jag ska vara säker på att det verkligen är något att ha. ArPePe är något att ha!

/Patrik

Vinosapien sa...

ska be stefan plocka med sig lite valtellina-skit nästa fredag.
ska du dit patrik? ingvars georgien-tjosan alltså...

Italienska viner sa...

Vore kul, men blir lite sent på kvällen för oss. Förmodligen riktigt intressanta viner.
Antar att Stefan får kånka med sig någon låda Bussia Riserva-06 också? ;)

/Patrik

Vintankar sa...

Dina tankar runt instegsviner sammanfaller till stor del med mina. När jag stöter på en för mig ny producent av amarone, så vill jag också se vad dom gör med sin basvalpolicella. Den är ofta avslöjande!

J-C