onsdag 8 maj 2013

Astijuice


Ikväll är det plockmat som gäller här hemma: olika sorters salami, prosciutto, biroldo, ostar, carciofi alla giudia, giardiniera, hembakat bröd osv. Vinvalet är inte helt självklart - ett buffévin kräver en allkonstnär, en jack of all trades, master of none. För oss betyder detta att vi geografiskt bör hålla oss i Piemonte (naturalmente!) men helst en bit nordost om Langhe. Druvmässigt är barbera en given kandidat men det skulle även kunna finnas vita viner som gjorde jobbet minst lika bra. Eller varför inte en röd druva med utpräglad vitvinskaraktär? Enter grignolino!

Området vi landar i är Monferrato, eller i det här fallet mer specifikt trakterna kring Asti - Astesana. Här är landskapet ännu mjukare böljande än i Langhe, inte fullt lika tätt mellan vinodlingarna, inte riktigt lika slätkammade slänter, aningen ruffigare och betydligt glesare mellan kvalitetsproducenterna. Men när man väl råkar hitta en pärla här så verkar de aldrig svika en. Både Trinchero och Cascina 'Tavijn är väl beprövade här hemma och vi har hittills aldrig haft något att invända.

Eller, jo förresten. När vi öppnade en flaska av Cascina 'Tavijns Grignolino d'Asti 2011 i höstas så upplevdes den som ganska ogint snipig och syrorna var kartigt ocharmiga. Idag har vi ett helt annat vin i glaset och till plockmaten är det här fullkomligt lysande. Doften är distinkt naturvinspräglad med röda äpplen och lätta stråk av nagellack, men här finns dessutom de mest bedårande toner av rödlätt bärighet och nyskördade medicinalörter. Syrorna briljerar verkligen till maten, det finns förstås inga tanniner att tala om men drickbarheten är underbar och man blir nästan tårögd av den lättsamhet och sorglöshet som det här vinet utstrålar. Världens bästa grignolino? Skulle just tro det. Finns hos Cibi e Vini i Köpenhamn för 95 DKK..

Det andra glaset andas pondus och mognad. Trincheros La Barslina Barbera d'Asti 2004 är en cru-barbera med frukt från riktigt gamla stockar. En och annan skulle möjligen kunna invända att åldern på det här vinet vid det här laget börjar göra sig väl påmind. Och visst, syrorna är mattare och aromatiken börjar präglas av porcini och sottobosco. Men för oss som följt det här vinet i ett antal år är dessa markörer snarare attribut för vishet och pathos än för förfall. Den tidigare viriliteten och potensen har förbytts till klokskap och kontemplation. Kanske lite för snällt och sävligt till maten men efteråt är det en ynnest att få sitta i La Barslinas sällskap och dryfta världsproblem. Finns (fanns?) hos Winewise i Köpenhamn för 165 DKK.

5 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Grignolinon! Fabio var tydligt nöjd med att han lyckats få hem ett parti av den. Jag hade precis samma upplevelse - första flaska, öppnad med stor förväntan efter Fabios hausse, blev en rejäl besvikelse. Upplevde den som oxiderad och just snipig, på gränsen till defekt. Andra flaskan - helt ljuvlig! Jag slöt mig till att det är en fråga om flaskvariation. Lite trist, men utdelningen när allt är på plats är värt chansningen, inte minst med tanke på priset

Italienska viner sa...

Aha. I vårt fall kändes det tydligt som att ett halvt år till på flaska hade gjort susen. Den tidiga flaskan var inte oxiderad utan bara kartigt tvär. Priset är top-notch, vi fyller på i morgon.
Cascina Tavijn har börjat göra helt osvavlade viner nu, med gröna etiketter. Vi ska försöka svänga upp om Nadia Verrua i Scrurzolengo i juni för att smaka.

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Det låter som en riktigt bra idé att besöka Cascina Tavijn om möjlighet ges! Spännande med osvavlat. Ja, med en sån start skulle det vara en fröjdefull resa att följa grignolinon de närmsta åren - men nu kanske det är för sent om ni ska på härnadståg till Cibi e Vini i morgon :)

Italienska viner sa...

Fabios grignolino-allokering är förmodligen tämligen blygsam men mer än ett 6-pack tänkte vi inte beröva honom. Så det lär förhoppningsvis finnas en skvätt kvar när ni anlöper Torvegade nästa gång. Någonting säger mig att natur-grignolino inte direkt springer ut ur butiken av sig själv...

/Patrik

Italienska viner sa...

Har i vetenskapens namn kontrollöppnat en flaska ur gårdagens safariskörd och kan glatt konstatera att vi kan njuta samma fina leverans. Ett makalöst trevligt vin! Fabio berättade att han fått smaka Nadias osvavlade ruché som tydligen ska vara något alldeles extra.

/Patrik