fredag 31 maj 2013

Nya årgångar, gamla favoriter

Direkt efter det att Beyoncé hade lämnat lokaliteterna var det dags för den dynamiska duon Carlo & Fabio att inta Forum i Frederiksberg, i onsdags. Med sig i kompet hade de bland annat de nya årgångarna från Arianna Occhipinti, D'Angelo och Aurora. De två sistnämnda fanns dessutom representerade med livs levande vinmakarmänniskor.


Occhipinti - SP68 Bianco 2012 och SP68 Rosso 2012 tyckte jag hade en hel del gemensamt med 11:orna av respektive viner. Visst, 2012:orna är yngre och lite karskare men kommer nog tämligen snart att hamna i samma härad som sina äldre syskon. Vi har ganska gott om 11:or och fyller förmodligen inte på direkt med 12:or, utan plockar de vi har för att se vart de tar vägen. Särskilt Bianco kan nog utvecklas positivt med ytterligare mognad.
Il Frappato 2011 är däremot en annan historia. Det här är nog den elegantaste men samtidigt den mest bråkiga frappato-årgången vi smakat från Occhipinti. Vi har umgåtts med den under två kvällar och är fullständigt sålda - efter en natt i kylen tillkom ytterligare djup och komplexitet. Ett underbart, intresseväckande och gäckande vin. Siccagno 2010 är blodigare, köttigare, järnigare och mera rabarberdriven än tidigare årgångar. Skulle nästan kunna funka som Côte Rôtie-luring i en blindprovning.


D'Angelo - Här upplevde jag framförallt instegsvinerna Sacravite 2010 (ståltankslagrad) och Aglianico del Vulture 2009 (grande botti) som de mest åtråvärda för min del. Ren, fin aglianicofrukt och finmaskiga tanniner - mer städat än tidigare men inte mindre intressant. Riservan Vigna Caselle 2004 var samma årgång som sålts tidigare - håller stilen, mjuka avrundade tanniner och mörk polpös frukt. Valle del Noce 2010 verkar lovande, inte olik tidigare årgångar men svår att få någon direkt uppfattning om genom en provningsskvätt. Vi har köpt med oss en flaska hem som ska få jobba med grillen i helgen.


Aurora - Här kan man överlag säga att de vita inte är min påse. Falerio 2012 (50% trebbiano, 30% passerina, 20% pecorino) och Passerina 2012 (100% passerina) känns lite för sötfruktiga och syradämpade för min smak. Samma sak med Fiobbo 2011 (100% pecorino) som är ännu lite kraftigare med  sin söta gulfrukt.
Rosso Piceno 2012 (ståltankslagrad) och Rosso Piceno Superiore 2010 (grande botti) är båda montepulciano-/sangioveseblandningar som är riktigt bra i sin enkla stil. Särskilt RP 2012 är ovanligt ren och läskande - sapido - i den nya årgången. Och priset (85 DKK) känns nästan overkligt bra. Barricadiero 2010 har vi provat tidigare. Den här årgången är för första gången 100% montepulciano och känns lite som att faten fortfarande "ligger utanpå". Kommer med all säkerhet att smälta in med tiden men vi är så förtjusta i 2009:an (som är riktigt bra just nu) att vi fyllde på med den istället.

Är det riktigt matkooperativa vita viner man letar efter ska man som vanligt rikta sökarljuset mot Friuli. Marco Sara har tidigare varit mest inställd på att göra söt picolit och har sålt resten av sina viner lokalt i damejeanner. Hans Friulano 2012 och Ribolla Gialla 2012 är kanontrevliga med skarpvässade syror och yppig frukt. Röda El Rè Refosco 2011 tilltalar mig inte lika mycket men är en bra, rustik representant för druvan och distriktet.

Roliga, goda och aromatiska viner gjorda på druvan lacrima görs i Morro d'Alba, Marche av Giusti Piergiovanni. Såväl roséen Le Rose di Settembre 2012 som insteget Lacrima di Morro d'Alba 2011 är friska och pigga sommarviner som borde kunna vinna över många beundrare på sin sida. Om man bara vågar prova...


Un'ottimo annata!

14 kommentarer:

Vinosapien sa...

tur man mailade in en 6-packsbeställning (frappato) till cibi innan er hyllning nådde marknaden.

Italienska viner sa...

Ja, precis! Nu får Fabio stapla undan frappato för brinnande livet. Och han som hade hoppats på en lugn fredag. ;)
Nja, i fråga om vinbloggarnas egentliga genomslagskraft är min hybris av det moderata slaget...

/Patrik

Piu Rosso sa...

Men modsat Beyoncé vovede vel ingen at klappe d'herrer bagi? :)

Tak for noter, Patrik - yderst interessant! Jeg bliver virkelig nysgerrig på Marco Saras hvide, dem må jeg prøve.

Spændt på at høre om den unge Val de Noce! Prisen var selvfølgelig lav før, men alligevel ærgerligt at den er steget så meget.

Vi skal også have aglianico i aften, tror jeg..

VH Niels

Italienska viner sa...

Säg inte det, Niels! Jag tyckte de verkade ha fullt sjå med att mota alla ettriga barolo-groupies från sig. :)

Ja, Valle de Noce har blivit dyr jämfört med tidigare. Får se om den försvarar sin prishöjning.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Hade hällt upp ett glas av SP68 Bianco, 2010:an, på balkongen förra sommaren. Bourgognekupan för jag tycker aromatiken förtjänar det. Går in en sväng och när jag några minuter senare kommer ut så slås jag av en blomsterkvast säkert en meter från glaset! Och jag gillar ju blommor ;-)

Italienska viner sa...

Precis, Niklas! Moscaton i Biancon är dominant i såväl 2010 som 2011. Om man gillar det eller ej är förstås en smaksak men ett rysligt välgjort skalmacererat vitt vin är det i alla händelser. Även vi älskar floraliteten i vinet!

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi tänkte mycket på färska humlekottar när vi provade 2011 Bianco häromdagen. Doften var som sagt stoor och verkligen speciell.

Niklas Jörgensen sa...

Och jag kritade ner tallbarr i 2010:an. Men som du säger Patrik, inget för de som skyr sommarängen ;-)

Italienska viner sa...

FV - You lost me at "färska humlekottar"? ;)

/Patrik

Italienska viner sa...

Förresten, FV. Var det 2011:an ni provade?

/Patrik

Finare Vinare sa...

Färsk humle... sån där som jänkarna gillar så mycket... i sin craft beer alltså. Way out of your jurisdiction ;-)


Fel, det var 2012 såklart SP68 Bianco.

Italienska viner sa...

"Way out of your jurisdiction"

Sade den nystöpte fancy pancy storstadssommelieren som är 'like this' med alla microbreweries i South Dakota! ;)

/Patrik

Finare Vinare sa...

Hehe, knappast. Vi har varit totalt avhållsamma från öl i tio år och återupptäckte humlen typ härom veckan. Kanske därför den dyker upp både här och där....

Carlo sa...

"Storstadssommelier" ? jeg hører rygter om en krydsning af Rubicon og en overgang til de professionelles rækker ? http://www.youtube.com/watch?v=xwtdhWltSIg Eller hur ?