fredag 26 april 2013

Langhe Nebbiolo 2010 (Erbaluna)


Efter våra alltigenom angenäma upplevelser av Erbalunas Barolo Vigna Rocche 2008 - en andra flaska har bjudit på samma storstilade uppvisning som den första, och till och med Skandinaviens stingsligaste syrafetischist har undgått att värja sig och fallit till föga för sötfruktscharmen - är vi mer än lovligt nyfikna på producentens Langhe nebbiolo.

2010 är en annan sval, klassisk årgång i Piemonte - så sval att den fenoliska mognaden i de sena druvsorterna (barbera, nebbiolo) faktiskt förefaller varit problematisk. En omständighet som Erbaluna förmodligen kan sätta på pluskontot. Erbaluna är något så ovanligt som en ICEA-certifierad (organisk/biologisk) Langhe-producent med en i övrigt strikt traditionell vinmakarfilosofi. Langhe nebbiolon hämtar sina druvor från 2,5 spridda La Morra-hektar och har fått ligga knappa året på gamla 700-litersfat.

Nosen är frisk och livlig med mandel, lite Vademecum, läder, viol, spagnola gelato och libbsticka. I munnen är tanninerna tydliga och väl definierade och syrligheten i fin samklang med den relativt mörka frukten. En mycket bra LN och priset - strax under en dansk hundralapp - är makalöst bra, i förhållande till vad man får i glaset.

Finns hos Cibi e Vini i Köpenhamn och även Ingvar har smakat.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Även vi har smakat. Jäkligt gott, det levererar en bra bit över priset... påfyllning tack!

Italienska viner sa...

Just ja, ni gillade också. Ska bli kul att hör vad ni tycker om Rocche-08.
2010 kommer att bli en mycket intressant baroloårgång.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Här dracks faktiskt en 08 Rocche igår!

Jodå, tummen upp utan tvekan. Mättad på frukt (sent skördad som det verkar) och len i munkänslan. Det fanns en trevlig sälta som smakade lakritsrot, tjära och piptobak. De 15 procenten kändes helt integrerade - inga tendenser till hetta - och bidrar förstås till den fylliga smakupplevelsen. Perfekt att dricka ungt, allra bäst efter ett par tre timmar.

Vi tar nog en till ganska snart... och siktar på att komplettera med fler i sommar...

Ingvar Johansson sa...

Jag drack också 08 Rocche igår.

MH sa...

Ajaj, skulle väntat ett par dagar med minisafarin. Denna får följa med hem nästa gång istället.